Nermin Nikšić

Ne širiti paniku i učiniti sve da se rudari izvuku na sigurno

Jako je bitno da se ne širi panika te da se uradi sve kako bi se rudari izvukli na sigurno i da je najbitnije da su živi.

Slika

Federalni premijer Nermin Nikšić, koji se nalazi u Zenici zbog obrušavanja materijala u rudniku Raspotočje i zarobljenih rudara, kazao je kako je jako bitno da se ne širi panika te da se uradi sve kako bi se rudari izvukli na sigurno i da je najbitnije da su živi. Pojasnio je da se radi sve na izvlačenju rudara na sigurno, a s obzirom na rudarsku solidarnost mnogi su se primili posla da pomognu svojim kolegama bez da se jave svojim porodicama i da ih obavijeste da su oni dobro.

Generalni direktor JP Elektrodistribucija Elvedin Grabovica je kazao da u situacijama, kakva je danas, vlada zaista haotično stanje, ali da je rudnik sistemskim prebrojavanjem uspio doći do tačnog broja zarobljenih rudara.

Pojasnio je da je bitno da se rudarima doprema svjež zrak kako bi ostali u dobrom psiho-fizičkom stanju. Grabovica je dodao da se održava i stalna komunikacija s rudarima zarobljenim u jami.

U jamu Raspotočje stigli su i rudari iz drugih rudnika i oni bi kopali i golim rukama samo da dođu do svojih kolega.

Direktor Rudnika mrkog uglja u Zenici Esad Čivić kazao je da se sve ovo vrijeme radilo na pripremama za otkopavanje koje još uvijek nije počelo.

Pojasnio je da se rudari nalaze u sigurnoj prostoriji i izolovani su od negativnih uticaja.

Čivić je dodao da se ne razmišlja o zatvaranju jame, ali se razmišlja o drugim sigurnim mjestima za kopanje u budućnosti.

Podsjećamo, nakon što je Zenicu pogodio zemljotres jačine 3,5 stepeni Richterove skale, u rudniku Raspotočje došlo je do "gorskog udara" i obrušavanja materijala.

Na lice mjesta su upućene ekipe za spašavanje koje djeluju pri rudniku.

Ispred kapije rudnika nalazi se veliki broj članova porodica zatrpanih rudara koje čekaju bilo kakvu informaciju o svojim bližnjim.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.