Aner Žuljević

Ne sazivanje sjednice Doma naroda FBiH je zloupotreba položaja i kršenje zakonskih propisa

Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH u ponedjeljak bi trebao predsjedateljici tog Doma Lidiji Bradari (HDZ BiH) predati zahtjev za zakazivanje izvanredne sjednice na kojoj će biti razmatran Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i mandatu Parlamenta FBiH, doznaje portal Vijesti.ba. Nakon što zaprimi zahtjev, predsjedateljica Bradara izvanrednu sjednicu može zakazati već nakon 24 sata a, prema Poslovniku, dužna je to učiniti najdalje za 14 dana. Ako to ni tada ne uradi, sjednicu u narednih sedam dana može sazvati dopredsjedatelj Doma Jasenko Tufekčić (SDA).

Prema navodima izvora Vijesti.ba, u tijeku je prikupljanje potpisa izaslanika koji ne žive u Sarajevu, pa je tehnički moguće da zahtjev bude predan tek u ponedjeljak. U razgovoru za Vijesti.ba, izaslanik u Domu naroda FBiH Aner Žuljević (SDP BiH) komentirao je izjave Lidije Bradare, koja je ocijenila da predmetni zakon neće dobiti potporu i stupiti na snagu, ali i njenog stranačkog kolege, predsjednika FBiH Marinka Čavare, koji tvrdi da neće potpisati ukaz o njegovom proglašenju.

“Radi se o neozbiljnim i neodgovornim izjavama u izbornoj godini, koje na neki način trebaju stabilizirati biračko tijelo HDZ-a”, smatra Žuljević uz opasku da je riječ i o zloporabi položaja, kršenju zakonskih propisa, ali i djelovanju kontra i Washingtonskog i Daytonskog sporazuma. “Ne mislim da je bilo tko politički nedorastao da napravi jedan takav potez za koji znamo što nosi kao eventualne posljedice. Ja to gledam s aspekta nekih dnevnopolitičkih potreba komuniciranja prema svom biračkom tijelu”, kazao je Žuljević.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.