Aner Žuljević

Ne pristajemo na podjelu BiH koju nameće CIK

Temeljni princip je da se prvo mora riješiti pitanje uspostave vlasti u FBiH, odnosno pitanje izbora Doma naroda Parlamenta FBiH u skladu sa Ustavom FBiH i Izbornim zakonom BiH, ali i Dejtonskim mirovnim sporazumom, jer sve je to prekršeno odlukom CIK BiH, kategoričan je delegat iz reda ostalih u Parlamentu FBiH Aner Žuljević (SDP BiH).
U izjavi za Vijesti.ba, on potcrtava da SDP BiH ne pristaje na podjelu BiH na tri etničke državice, koju “nameće CIK svojim odlukama, a prema nalogu HDZ i SNSD”.

“Neka ne misle da im ovo može proći i neka pogotovo budu svjesni svih opasnosti koje postoje, ako ćemo sada praviti sistem u kojem institucije ne poštuju Ustav i zakone”, upozorava Žuljević.

Naš sagovornik konstatuje kako se postavlja pitanje – hoćemo li sutra odlučiti da ne poštujemo nešto drugo?

“Možda da ne poštujemo dio iz Ustava koji govori o entitetskom glasanju, naprimjer? Zašto bi se to poštovalo, ako se ne poštuje odredba o popisu? Sve je to vezano jedno sa drugim i neka ne očekuju da ćemo mi sjediti i gledati kako razvaljuju državu i njen ustavni poredak”, naglašava ovaj SDP-ov zvaničnik.

On poziva sve probosanske snage, a prije svega SDA, da zauzmu jedinstven stav u vezi sa ovim pitanjem.

“Pristajanje na formiranje vlasti protivno Ustavu i neuvažavanjem popisa iz 1991. godine je legalizacija rezultata genocida, etničkog čišćenja i udruženih zločinačkih poduhvata. Pristajanje na uvažavanje i legalizaciju rezultata zločina je izdaja BiH”, smatra Žuljević.

Kako naglašava, između države i vlasti, mora se izabrati država i interes BiH kao multietničke zemlje.

Osvrnuo se na izjavu predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragana Čovića kako je izvjesno da će izvršna vlast na nivou BiH biti formirana do kraja januara, te da će to biti slučaj i sa najvećim brojem kantona, ali kada je u pitanju federalna vlast, ponovio je da je uslov za to izmjena izbornog zakonodavstva BiH.

“Izbor Doma naroda Parlamenta FBiH mnogo je važnije pitanje od pukog formiranja vlasti o kojem Čović priča. Imali smo mi tu vlast protekle četiri godine koja nam se najavljuje, tako da svi dobro znamo kako je to katastrofalno izgledalo”, kaže Žuljević.

Prema njegovim riječima, bitno je naglasiti da se u narednom periodu odlučuje o karakteru buduće BiH i putu kojim će ova država krenuti.

“Hoće li to biti put integracije i izgradnje društva u kojem će svi građani imati ista prava ili ćemo uvoditi dodatne segregacije i diskriminacije?! Rješenje je, dakle, da primjenimo evropska pravila i da svi budu jednaki na svakom dijelu BiH. Činjenica da mi jedni drugima stalno nešto namećemo izvan konteksta EU vrijednosti za koje se svi zalažemo dovela nas je do toga da se 25 godina nismo pomakli s mjesta”, navodi on.

Kako ističe, umjesto da odmakom vremena u ovoj zemlji imamo veće povjerenje, nažalost mi smo danas zbog raznoraznih političkih varanja na najnižoj mogućoj tački.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.