Aner Žuljević za UNA TV

Ne pristajem da se Zakonom o pripadnosti javnih prihoda provodi anarhija nad fiskalnim sistemom

Velika prašina se digla zbog toga što je Predstavnički dom Parlamenta Federacije usvojio Prijedlog izmjena i dopuna Zakona  o pripadnosti javnih prihoda u ovom entitetu.

Nakon što su parlamentarci “digli ruke” za ovaj zakonski prijedlog, oglasila se i Vlada Federacije BiH koja je dala negativno mišljenje, te upozorila da će se desiti nejasnoća u primjeni izmijenjenog zakona.

Svi su nezadovoljni, Federacija BiH strahuje da od prihoda koji u ovaj entitet dođu s državnog nivoa neće više imati onoliko sredstava koliko je sama sebi uzimala cijelo ovo vrijeme, a Kanton Sarajevo da će ostati bez skoro 90 miliona koji će se ubuduće raspoređivati na ostale kantone.

S druge strane ostali kantoni u Federaciji posebno oni manje razvijeni  već godinama  trpe zbog  puno nižih plaća i socijalnih davanja u odnosu na Kanton Sarajevo.

Diskriminacija na djelu

Aner Žuljević, delegat u Domu naroda FBiH za Unu ističe da je nažalost  postojeći zakon kroz kombinaciju pondera kao vjestačke kategorije, uz neekonomske kriterije u raspodjeli javnih prihoda, FBiH doveo u situaciju da problem koji ima u perspektivi mora sveobuhvatno ekonomski posmatrati ukoliko se želi riješiti i postići poštenu, te pravičnu raspodjelu javnih prihoda.

“Danas imamo nezadovoljne sve sudionike, entitete u međusobnoj raspodjeli, kantone koji smatraju da su diskriminisani, a da ne govorimo o lokalnoj samoupravi koja smatra da je u odnosima nadležnosti i prihoda višestruko oštećena. Uglavnom kad je u pitanju novac, stvari su vrlo osjetljive i zato je važno posvetiti pažnju objektivnim mjerljivim kriterijima i pratećim analitičkim podlogama transparentno i iskreno na principima pravičnosti, jednakosti i solidarnosti. Naglašavam, mi se danas i nalazimo u problemu, zato što je postojeći zakon brzopleto loše napisan, te kao takav fiksacijom pondera kreirao osnovu za mnogo veću percepciju diskriminacije od realne koja nesporno postoji u nekoliko kantona i kao takva mora biti objektivno sagledana i rješavana”, rekao je Žuljević.

Svi nezadovoljni, entiteti, kantoni

Ističe da je posebno važno naglasiti da će se i kod budućih novih rješenja morati voditi računa o nekom obliku fonda solidarnosti koji će biti zamjena za ponder nerazvijenih sredina kojima ekonomski kriteriji neće osigurati adekvatan nivo finansiranja ustavnih nadležnosti.

“Posebno treba razmotriti pitanje zakona o plaćama na nivou FBiH jer je danas protivno odredbama zakona o radu FBiH zavisno od fiskalne snage kantona uposlenik (policajac, nastavnik, državni službenik) plaćen različito za isti posao sto je čista diskriminacija. Činjenica je da imamo situaciju da su svi kantoni u pravu kad pričaju o argumentaciji po kojem je postojeći zakon loš ali je suština da rješavanje problema kroz isključivi fokus na ponder nije najsretnije rješenje”, kaže Žuljević, te dodaje da neće podržati prijedlog ukoliko ne bude prihvaćen njegov amandman da se primjena ovog zakona pomakne  na 1.01.2023.godine u skladu sa postojećim zakonima  koji regulišu ovu oblast.

“Biću protiv ukoliko se ovo ne ispuni, jer ne mogu prihvatiti da se kroz  prizmu političke akcije za ispravljanje nepravde provede anarhija nad fiskalnim sistemom koja ne priliči ozbiljnim institucijama”, rekao je Žuljević.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.