Magazinović:

Ne postoji obaveza da entiteti potpisuju sporazum u vezi s implementacijom presude "Sejdić – Finci"

Član Predsjedništva SDP-a BiH i poslanik te stranke u Predstavničkom domu državnog parlamenta Saša Magazinović kazao je danas Feni da je stav SDP-a odranije poznat.

Slika

Socijaldemokratska partija BiH u toku ove sedmice očekuje niz sastanaka o implementaciji presude „Sejdić-Finci“, kako s predstavnicima bh. političkih stranaka, tako i s predstavnicima međunarodne zajednice. 

Član Predsjedništva SDP-a BiH i poslanik te stranke u Predstavničkom domu državnog parlamenta Saša Magazinović kazao je danas Feni da je stav SDP-a odranije poznat. 

– Mi ćemo biti dio rješenja i konstruktivan učesnik svih sastanaka o rješenjima koja integriraju BiH u Evropsku uniju, a pri tome nemaju dezintegrativan efekat na državu – kazao je Magazinović. 

Dodao je da se u SDP-u iskreno nadaju da su praznici uticali na neke od aktera dosadašnjih sastanaka da se odmore, „razmisle o svojim nerealnim zahtjevima i shvate da je evropski put BiH važniji od bilo čijih ličnih ili stranačkih interesa“. 

Upitan da prokomentira izjavu predsjednika SNSD-a Milorada Dodika koji je kazao da „pod uvjetom da se u Federaciji BiH Bošnjaci i Hrvati i dogovore o modelu rješenja za provođenje odluke Evropskog suda u slučaju "Sejdić-Finci", RS će insistirati da o tome entiteti potpišu sporazum“, Magazinović je kazao da promjena Ustava BiH ima jasne procedure i pravila i u tim procedurama i pravilima  ne postoji obaveza da bilo koji niži nivoi vlasti potpisuju bilo kakve sporazume. 

– Očigledno da je izborna kampanja počela i da se, nažalost, u tom pravcu od određenih političkih partija, u ovom slučaju i od Dodika, zloupotrebljava i proces promjene Ustava. Zna se kako se mijenja Ustav BiH, on se mijenja dvotrećinskom većinom u Predstavničkom domu i većinom u Domu naroda i to je jedini put – kazao je Magazinović. 

Sve ostalo su, dodao je, političke egzibicije koje nemaju utemeljenje u pravnim aktima države BiH. 

Magazinović je kazao da ovo nije prvi put da se Ustav BiH mijenja, podsjetivši na amandman vezan za Brčko Distrikt BiH, koji je usvojen u proceduri koju nalaže Ustav BiH. 

– Ne sjećam se da je tada ni Dodik, ni SNSD zahtijevao ovakve stvari, niti je Ustav tumačio onako kako ga danas tumači. To je još jedna činjenica koja govori u prilog tome da je ovo predizborna izjava – kazao je Magazinović. 

Zajednička sjednica Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi trebali biti razmatrani do sada pristigli amandmani na Ustav BiH koji se tiču implementacije presude „Sejdić-Finci“ zakazana je za 21. januar. 

Na pitanje da li rasprava na toj sjednici može biti korak bliže ka rješenju, Magazinović je kazao da, kada je Parlamentarna skupština BiH u pitanju, vrlo je nezahvalno prognozirati ishod glasanja po bilo kojoj tački. 

– Posebno je to nezahvalno činiti kad su u pitanju ustavni amandmani, budući da za podršku bilo kojem od njih treba dvotrećinska većina – kazao je Magazinović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.