Segmedina Srna-Bajramović

Ne postoji interes da se proces transplantacija organa u FBiH pokrene s mrtve tačke

Segmedina Srna Bajramović, delegatkinja Socijaldemokratske partije BiH u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, na današnjoj sjednici uputila je pitanje vezano za izmjene i dopune federalnog Zakona o transplantaciji organa i tkiva.

„Predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH je u svom javnom nastupu jasno istaknuo da izmjene i dopune federalnog Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, nisu zaživjele u praksi.

Istaknuo je da očigledno ne postoji interes da se proces transplantacija pokrene s mrtve tačke, te da su došli u začarani krug u kojem se prebacuje odgovornost s jedne na drugu instancu.

Podsjećajući sviju nas moram napomenuti kako su izmjene zakona krajem proslog mandata, među ostalim, uvele takozvani pretpostavljeni pristanak za doniranje organa, što znači da su svi građani, uz pristanak porodice, potencijalni donori, ako se tokom života pisanim putem ne izjasne protiv toga.

Ogromna su očekivanja bila od strane pacijenata kada je u pitanju navedeni zakon, međutim, nažalost, ponovo smo se našli u situaciji da sistemski pokazujemo slabost implementacije stvari od kojih zavise životi ljudi.

Više je nego jasno da mi imamo stručnjake, transplantacije radimo posljednjih 20 godina i ne vidim razloga zašto se ne bi povećao njihov broj, uzimajući u obzir da je za hemodijalizu godišnje Federaciji BiH potrebno oko 36 miliona maraka.

Nemam namjeru da politiziramo na ovu temu, nego da se svi zajedno uključimo kako bi pomogli da se sistem uspostavi u interesu pacijenata.

Stoga postavljam pitanje resornom ministarstvu šta je konkretno problem i ko je odgovoran za opstrukcije implementacije navedenog zakona, te da li postoji akcioni plan implementacije istog, nosioci konkretnih aktivnosti i rokovi, te da li mi kao Parlament možemo uraditi bilo šta dodatno da pomognemo i Ministarstvu u otklanjanju svih opstrukcija?“, navela je Srna-Bajramović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.