Nermin Nikšić

Ne obavezuje me ni stav ni mišljenje SDA i SBB-a oko rada Komisije za nadzor nad radom OSA-e

Održana je konstituirajuća sjednica parlamentarne Komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine, na kojoj je za predsjednika te Komisije izabran Nermin Nikšić, dok su zamjenici Sredoje Nović i Predrag Kožul.

Nikšić je nakon sjednice kazao da će se kroz rad Komisije pokušati ostvariti kontrola zakonitosti rada OSA-e, te da će sve ono što je u nadležnosti Komisije pokušati uraditi na transparentan način.

– Kada govorim kao predsjednik stranke, zbog iskustva kojeg imam u prethodnom periodu, imenovanje Osmana Mehmedagića za direktora je potpuno neprihvatljivo, a kada govorim sa aspekta predsjedavajućeg Komisije i sa aspekta zastupnika, svakako da ćemo kao Komisija donositi odluke. U našoj je nadležnosti davanje preporuka i kada je u pitanju direktor. Sve one afere koje su bile, mene ne obavezuje uopće ni stav ni mišljenje SDA i SBB-a, da bih se ja morao prikloniti tome. Neki od njih su u prethodnom mandatu govorili nešto drugačije. Mene to ne obavezuje – izjavio je Nikšić.

Naglasio je da je potrebno da se “konačno rasčisti da li direktor OSA-e ima diplomu ili je nema, te da li je ta diploma ili nije validna”.

– Kada će pitanje izbora direktora doći na dnevni red, to nije u mom domenu i mi ćemo kao Komisija u skladu sa zakonskim ovlaštenjima razmatrati te materijale, dati svoje mišljenje i stavove. U periodu koji je pred nama predstoji da zajedno sa svojim zamjenicima dogovorimo termin, plan rada i da zakažemo narednu sjednicu Komisije na kojoj ćemo početi da radimo – kazao je Nikšić.

Zakon o OSA-i, podsjećamo, propisuje da se na poziciju predsjedavajućeg Komisije mora izabrati zastupnik ili delegat koji nije dio vladajuće većine na državnom nivou, te je, uzimajući u obzir ovu zakonsku odredbu, od ranije bilo poznato da će predsjedavajući Komisije biti Mirko Šarović ili Nermin Nikšić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu