Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović o položaju Srba u FBiH

Ne mislim da je lako biti manjina u bilo kom dijelu BiH

Problema je puno, rješenja malo, a nade još manje, glavna su zapažanja nakon nedavno održane panel diskusije “Kako je biti Srbin u Federaciji Bosne i Hercegovine”, koja je održana u okviru festivala Sloboda narodu.

O položaju srpskog naroda u Federaciji govorili su Igor Stojanović, potpredsjednik Federacije BiH iz reda srpskog naroda, Dušica Runić, načelnica opštine Drvar, Sanja Bjelica Šagovnović, predsjednica SPKD „Prosvjeta“ GO Mostar, Nemanja Davidović, predsjedavajući SO Bosanski Petrovac i Slobodan Blagovčanin, aktivista iz Tuzle.

Problemi u zapošljavanju, ostvarivanje prava iz socijalne i zdravstvene zaštite, izostanak elektrifikacije i vodovodne mreže u selima sa srpskom većinom, glavni su problemi Srba u FBiH.

Igor Stojanović, potpredsjednik Federacije BiH, govoreći o položaju Srba u tom bh. entitetu kaže da većina problema o kojima se govori u FBiH jesu problemi većine građana Bosne i Hercegovine.

“Na raznim područjima i različitih nacionalnosti. Ako bismo pričali o nekoj vrsti ugroženosti i nekoj vrsti u kojoj su neka prava negirana, možda mogu reći, od Ustava, pa do same prakse, da su svim građanima BiH negirana neka prava i svugdje možemo naći ljude za koje možemo reći da jednostavno žive izvan nekih civilizacijskih normi i to je BiH. Ono što mi se na neki način ne odobrava i nije mi se svidjelo je da nema potencijala da popravljamo ovo”, rekao je Stojanović.

Svjestan je, dodaje, da institucionalno Srbi u Federaciji ne ostvaruju svoja prava na način kako je to predvidio Dejtonski mirovni sporazum.

“Ne mislim da je lako biti manjina u bilo kom dijelu BiH i isto se odnosi na Srbe u Federaciji. Apsolutno je teško i smatram da su problemi Srba vrlo identični kao recimo Bošnjacima ili Hrvatima u Republici Srpskoj i upravo tu trebamo popravljati stanje. Generalno, to su stvari koje se trebaju unaprijediti”, smatra Stojanović.

Slične panel diskusije o položaju Bošnjaka i Hrvata u Republici Srpskoj održane su u Banjaluci prošle godine i u Trebinju u aprilu ove godine.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.