Saopćenje Kluba vijećnika SDP BiH Travnik sa 9. sjednice OV Travnik

Ne kajemo se što nismo podržali izgradnju mini hidroelektrana u Općini Travnik

Veliki interes javnosti i nevladinog sektora za prvu tačku dnevnog reda ove sjednice je determinisao i sam tok cijele sjednice. Prva tačka, odnosno sadržaj teksta Mišljenja OV Travnik  o Nacrtu izmjena i dopuna Prostorne osnove Prostornog plana Općine Travnik, sa posebnim osvrtom na pozicioniranje novih mini hidrocentrala i vjetroparkova u Prostornom planu SBK/KSB 2005-2025. godine, jeste bio “Praznik demokracije”, kako ga nazva načelnik Općine, ali s tačke gledišta njega i njegove stranke.

One stranke, koja je svojim glasovima u prethodnim mandatima, dala zeleno svijetlo izgradnji MHC pogodujući svojim članovima i njihovom enormnom bogaćenju, a uništavanju naše zajedničke baštine, tj. naših lijepih rijeka i pritoka. Da stvar bude još gora, trebali smo donijeti Mišljenje u kojemu, retroaktivno, oslobađamo odgovornosti one SDA ministre u Vladi SBK/KSB koji su, bez prethodne saglasnosti OV, zaključivali koncesione ugovore sa tzv. Investitorima i činili krivično djelo.

Istini za volju, postojala je želja vladajućih da, izmijenjenim tekstom prvobitnog izgleda Mišljenja, “uvuče” i opoziciju u donošenje zajedničkog teksta Mišljenja. Kako je “vrag u detaljima”, bilo je očigledno da SDA i dobar dio HDZ BiH ( uz časnu iznimku dr. Velimira Valjana i Ilijane Budimir Trupina), uz nedovoljne  izmjene teksta želi legalizirati i one MHC za koje OV Travnik nikada nije dao prethodne saglasnosti. I pored najbolje volje da, kako su to uradila ostala općinska vijeća u našem kantonu, izradimo tekst Mišljenja koji bi zaštitio naše rijeke i planine od dalje devastacije putem MHC, SDA je prosto morala zaštititi svoje stranačke “investitore”.

O samom usvojenom tekstu Mišljenja dovoljno govori reakcija nevladinih organizacija u dijelu koji citiramo: „  Nezadovoljni smo što Općinsko vijeće Travnika nije tražilo brisanje iz kantonalnog prostornog plana onih malih hidroelektrana čija gradnja nije počela, a investitori imaju samo koncesione ugovore koji su ranije potpisani“

Burne reakcije javnosti, sa posebnim osvrtom na protivljenje mjesnih zajednica na kojima su planirane MHC, govore u prilog da je odluka vijećnika SDP BiH Travnik da ne podrže ovaj tekst Mišljenja bila ispravna.

Vijećnici SDP Travnik čvrsto podržavaju stav SDP BiH da se izgradnja svih MHC na rijekama u Srednjobosanskom kantonu, kao i u cijeloj BiH, mora  hitno obustaviti i zabraniti.

Tačka dnevnog reda koja nije dobila potrebnu pažnju, a pokazuje stanje u kojemu se nalaze općinske financije, je šestomjesečni izvještaj o izvršenju budžeta za 2021. godinu,  koji pokazuje smanjene prihode u prvih 6 mjeseci za 1.365.005,17 KM, što znači da, ukoliko se nastavi trend, Rebalansom moramo umanjiti prihode za minimalno 2 miliona KM, što će uveliko utjecati na planirane rashode.