Sanel Buljubašić

Ne dolazi do poskupljenja struje, neistine izvučene iz konteksta

Svjetski dan potrošača, korisnici Elektroprivrede BiH dočekuju u neznanju – hoće li doći do poskupljenja električne energije? Ovo javno poduzeće nije jasno preciziralo kada bi i koliko mogla struja poskupjeti.

No Plan uspješnog poslovanja Elektroprivrede BiH, za naredne tri godine predviđa promjenu cijene. Po kojem osnovu, još se konkretno ne zna, ali ukoliko je suditi po rekordnim gubitcima Elektroprivrede BiH iz prethodne godine, dugovi se moraju vratiti, ali na uštrb građana.

Životni standard sve lošiji, plate iste, a rashodi očito nikada veći. Elektroprivreda BiH kaže da mora uspostaviti pozitivno poslovanje, a kako dalje navode u Planu poslovanja, jedini preduslov za to, jeste povećanje cijene struje. Gubici iz prethodne godine prešli su čak 140 miliona maraka, koje će svemu sudeći vratiti građani.

Pretpostavka da će poskupiti 1. juna

Konkretna cijena kao ni datum poskupljenja nisu navedeni, ali postoji pretpostavka da bi moglo doći povećanja cijene za 10 posto od 1. juna. Iz Elektroprivrede ni danas nisu konkretni.

“Mi još uvijek nismo donijeli konačnu odluku, ali loše je interpretirano poskupljenje, iz konteksta Plana izvučeno. Mi razmatramo model blok tarifa, da kažem, nešto slično kao u RS-u”, kaže Sanel Buljubašić, v. d. direktora EPBiH.

“Apsolutno netačna informacija, interpretirana u medijima da će na onaj ili ovaj način doći do poskupljenja struje. Jednostavno se radi o metodama uštede energije za naredni period”, ističe Vedran Lakić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.

Kako su dalje pojasnili, građanima koji troše do 300 kilovata el. energije ne bi trebalo doći do poskupljenja struje. No Plan pozitivnog poslovanja koncipiran je tako da predviđa povećanje cijene korisnicima koji se snabdijevaju u okviru javne usluge, uključujući domaćinstva.

To je većina kupaca na niskom naponu, odnosno većinom javnom snabdijevanju, odnosno domaćinstva koja je prvenstveno na EP BiH, dakle nisu izabrali posebne i druge trgovce koji postoje.

“Iz Elektroprivrede BiH rekli su da je krajnja odluka o promjeni cijene u nadležnosti federalne regulatorne komisije za energiju. No u FERK-u pojašnjavaju da do sada nisu zaprimili zahtjev od EP za promjenu cijene struje”, navodi Nihad Harbaš, stručnjak u oblasti energetike.

Sa druge strane, Vlada Republike Srpske jasnog je stava. Do poskupljenja struje u ovoj godini neće doći. Ali neće biti ni povrata novca građanima, ni tužbi, zbog spornih tarifnih blokova.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.