Lagumdžija ambasadorima zemalja članica OIC-a

Nažalost štete su mnogo veće nego što je prvobitno procijenjeno

Lagumdžija se ovom prilikom zahvalio diplomatskim predstavnicima zemalja članica OIC-a na pomoći koju su njihove zemlje uputile Bosni i Hercegovini tokom poplava, kao i za njihov lični angažman na osiguranju iste.

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija razgovarao je danas u Sarajevu s ambasadorima zemalja članica Organizacije islamske saradnje (OIC) akreditiranim u BiH, u okviru priprema za donatorsku konferenciju i obnovu zemlje nakon katastrofalnih poplava. 

Sastanku u Ministarstvu vanjskih poslova BiH prisustvovali su ambasador Kraljevine Saudijske Arabije Eid Mohammed A. Althakafi, ambasador Islamske Republike Pakistan Syed Khalid Amir Jaffery, ambasador Islamske Republike Iran Seyed Hossein Rajabi, ambasador Države Kuvajt Nasser Riden Thamer Almotairi, ambasador Arapske Republike Egipat Yasser Sayed Mahmoud Elatawi, ambasador Libije Arebi S. A. Halloudi, ambasador Države Katar Rashid Mubarak Al-Kawari, ambasador Malezije Anuar bin Kasman, otpravnik poslova Ambasade Republike Indonezije Sutadi Hadivyoto, te savjetnik u Ambasadi Republike Turske Ismail Cevelik i predstavnik Ambasade Države Palestine. 

Lagumdžija se ovom prilikom zahvalio diplomatskim predstavnicima zemalja članica OIC-a na pomoći koju su njihove zemlje uputile Bosni i Hercegovini tokom poplava, kao i za njihov lični angažman na osiguranju iste. Također, izrazio je zahvalnost za poziv koji je OIC uputio međunarodnoj zajednici da pruži podršku Bosni i Hercegovini u oporavku od posljedica katastrofalnih poplava, a nakon sastanka koji je imao s ambasadorima Kontakt grupe za BiH OIC-a u New Yorku, kao i za podršku sa prošlosedmičnog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica OIC-a u Džedi. 

Lagumdžija je sagovornike informirao o razmjerama nastalih šteta i procjeni potreba za oporavak. Kazao je da se iako finalni izvještaj o procjeni šteta još uvijek nije objavljen, generalno može zaključiti da su nažalost štete mnogo veće nego što je prvobitno procijenjeno. Istaknuo je da su procjene Svjetske banke govorile da se radi o šteti u iznosu od 5 do 10 posto BDP-a BiH, a da se sada može reći da ona iznosi 16 posto BDP-a, odnosno 4 milijarde KM što je iznos četverogodišnjeg budžeta institucija BiH. 

Lagumdžija je naglasio da su ukupne potrebe Bosne i Hercegovine za rekonstrukciju i oporavak od posljedica poplava i klizišta procijenjene na 3,281 milijardu KM, te da se iste mogu podijeliti u tri kategorije: osiguranje krova nad glavom do početka zime, očuvanje i osiguranje radnih mjesta i kreiranje novih, te dugoročna rekonstrukcija i oporavak. U dugoročne mjere rekonstrukcije i oporavka bit će uključena i ulaganja u sistem zaštite od poplava. 

Lagumdžija je potom sagovornike informirao o predstojećoj međunarodnoj donatorskoj konferenciji koja bi prema dosadašnjim informacijama trebala biti održana 16. jula 2014. godine u Briselu, za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. Kazao je da će u narednih nekoliko dana vladama država članica OIC-a biti upućeni zvanični pozivi za učešće na donatorskoj konferenciji, kao i sve druge relevantne informacije. 

– Dosadašnja podrška vaših država je veoma značajna i očekujemo da će ona biti nastavljena i u budućnosti -naglasio je Lagumdžija. 

Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Eid Mohammed A. Althakafi je uime grupe diplomatskih predstavnika zemalja članica OIC-a pozdravio održavanje današnjeg sastanka, te se zahvalio Lagumdžiji na informacijama. Istaknuo je da će svoje vlade informirati o detaljima sastanka, te izrazio spremnost država članica OIC-a da Bosni i Hercegovini pruže svu moguću podršku, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.