Ćavar

Naučene lekcije iz prirodnih nesreća ne smiju ostati u ladicama

To je danas u Sarajevu kazao Mladen Ćavar, zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, učesnicima međunarodne radionice „Odgovor na poplave – Bosna i Hercegovina 2014“, koju su, kao i istoimenu vježbu, organizirali Ministarstvo sigurnosti i NATO-ovi štabovi u Briselu i Sarajevu.

Slika

Naučene lekcije iz prirodne nesreće, katastrofalnih poplava što su ove godine zadesile Bosnu i Hercegovinu, ne bi smjele ostati u ladicama kabineta već istinski pretočene u mjerljive akcije. To je imperativ, a prekograničnost  poplava i drugih nesreća potvrđuju da je neophodna dobra suradnja s prvim susjedima i drugim državama. 

To je danas u Sarajevu kazao Mladen Ćavar, zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, učesnicima međunarodne radionice „Odgovor na poplave – Bosna i Hercegovina 2014“, koju su, kao i istoimenu vježbu, organizirali Ministarstvo sigurnosti i NATO-ovi štabovi u Briselu i Sarajevu. 

– U posljednjih osam godina NATO kontinuirano podržava Bosnu i Hercegovinu na putu njenog punopravnog članstva sukladno utvrđenoj politici Predsjedništva BiH o europskim i euroatlantskim integracijama. Jedna od oblasti u kojoj je BiH pokazala znanje i sposobnost za veća dostignuća jest i civilno te civilno-vojno planiranje za nesreće i druge vanredne situacije. No ne smijemo stati već se moramo i dalje razvijati i jačati – riječi su zamjenika ministra sigurnosti BiH.
 
Razmjere ovogodišnje prirodne katastrofe su potvrdile da se država često ne može sama nositi s posljedicama a po Ćavarovim riječima, NATO je ponovno potvrdio da se BiH kao partner može osloniti na njegove mehanizme međunarodne pomoći i rame uz rame s Evropskom unijom pomogao u koordinaciji specijalističke pomoći država koje su je ponudile putem mehanizma NATO-a za koordinacije, ali i finansijskom i materijalnom pomoći i stručnim konsaltingom.
 
Guenter Bretschneider,  direktor Centra za koordinaciju  odgovora na katafstrofe, novinarima je tokom današnje radionice rekao da su vlasti Bosne i Hercegovine, po njegovim saznanjima, veoma brzo reagirale tokom katastrofalnih poplava i da su spašeni mnogi ljudski životi te da je ispoljena međuljudska solidarnost unutar zemlje bila svojevrsni signal evropskim državama da se i one solidarno uključe u pomoć. 

Na novinarsko pitanje da li do danas pomoć sporo dolazi do krajnjih korisnika, Bretschneider je odgovorio da je to za njega isuviše teško pitanje jer ne živi u BiH već u Briselu, ali i da je, koliko je obaviješten, relativno mali broj ljudi ostao nezbrinut. 

Komandant NATO-ovog štaba u Sarajevu Christopher Petty, također jedan od učesnika radionice, na pitanje novinara da li je Bosna i Hercegovina naučila lekciju nakon poplava i koja je preporuka za napredak, odgovara: „Bosna i Hercegovina je trenutno u procesu identificiranja naučenih lekacija, i to na svim nivoima vlasti“. 

Veoma kompleksan sistem odražava se i na koordinaciju u vanrednim prilikama, što je po mišljenju ovog dužnosnika NATO-a, jedno od krupnijih pitanja na kojima BiH treba da nauči lekciju. 

Prema oficijelnoj najavi organizatora, tokom današnje radionice bit će analizirana interinstitucionalna i međudržavna komunikacija i koordinacija operativnog civilno-vojnog i međunarodnog odgovora na zahtjev pogođenih zajednica u BiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.