Zekerijah Osmić

NATO mora dati mišljenje u slučaju učešća Oružanih snaga na proslavi neustavnog 9. januara

Iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine odobrili su učešće Vojnog orkestra Oružanih snaga BiH na obilježavanju 9. januara, koji se Republici Srpskoj proslavlja kao dan ovog entiteta, iako je Ustavni sud BiH obilježavanje proglasio neustavnim.

Još nije poznato ko je iz Ministarstva dao saglasnost da pripadnici Oružanih snaga BiH učestvuju na neustavnoj proslavi. Pravo da izdaju takvu saglasnost imali su jedino ministrica odbrane Marina Pendeš, ili u slučaju njenog odsustva odobrenje su mogli potpisati njeni zamjenici; Sead Jusić ili Boris Jerinić.

Iz Ministarstva još uvijek šute o tome čiji je potpis na spornoj odluci. A, nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH je krivično djelo. Odluku Ustavnog suda iz ministarstva su ovog puta prekršili.

Bivši SDP-ov ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić rekao je za Patriju da očekuje kako će u ovom slučaju reagirati i iz NATO štab u Sarajevu.

– Imamo Štab NATO-a u Sarajevu koji prati rad Ministarstva, i koji je dužan da ukaže Ministarstvu na propuste. NATO-ove odluke nisu obavezujuće, one su savjetodavne, ali se mišljenje NATO-a uvijek uvažavalo. Zbog toga očekujem da NATO reagira i u ovom slučaju – kaže Osmić.

Bivši ministar odbrane pozvao je i članove Predsjedništva BiH da hitno razmotre odluku Ministarstva odbrane o učešću Oružanih snaga na proslavi 9. januara.

– Bakir Izetbegović je član Predsjedništva BiH, a Predsjedništvo BiH je vrhovni komandant Oružanim snagama. Iz Predsjedništva BiH su jedini pozvani da od ministrice traže da promijeni odluku. Ako ministrica to ne želi uraditi, Predsjedništvo BiH može poništiti njenu odluku – rekao je Osmić.

On kaže da Izetbegović takav potez ne može povuči sam. Potrebna mu je saglasnost i članova Predsjedništva iz reda srpskog i hrvatskog naroda, Mladena Ivanića i Dragana Čovića.

– Neka članovi Predsjednišva BiH pozovu ministricu da povuče odluku o učešću Oružanih snaga 9. janaura u Banja Luci, ili neka objave javnosti da se ne mogu složiti oko toga – kaže Osmić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.