Helez i Galić domaćini

Nastupno-oproštajna posjeta vojnih atašea Republike Turske u Bosni i Hercegovini

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez i zamjenik ministra za politiku i planove Slaven Galić primili su jučer u oproštajno-nastupnu posjetu odlazećeg vojnog atašea brigadira Mustafu Sitki Tatara i novoimenovanog atašea Republike Turske u BiH brigadira Murata Kula.

Na sastanku je iskazano zadovoljstvo razgovorom sa vojno-diplomatskim predstavnicima Republike Turske u BiH, kao i prilikom da se međusobno razmijene mišljenja o važnim temama na polju bilateralno-odbrambene saradnje sa ovom prijateljskom zemljom.

Stepen ostvarene saradnje je ocijenjen kao izuzetno visok, a ista se ogleda kroz niz aktivnosti, kao što su obuka, vježbe, pomoć u opremanju i modernizaciji OS BiH, kao i pomoć u održavanju stepena  operativnosti materijalno-tehničkih sredstava na upotrebi u OS BiH.

Ovom prilikom je posebno naglašen značaj pomoći Republike Turske putem kontinuiranog procesa implementacije Sporazuma o vojno-finansijskoj pomoći između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, a nedavno je javnosti predstavljen završetak jednog vrlo značajnog projekta čija implementacija je upravo bila sastavni dio ovog sporazuma.

Riječ je o remontu oklopno-mehaniziranih sredstava na upotrebi u OS BiH. Projekat je okončan u trećem kvartalu 2023. godina, a njegova vrijednost je procijenjena na više od dva miliona američkih dolara i obuhvata remont 20 tenkova i isto toliko oklopnih transportera.

U razgovorima je pohvaljen vrlo profesionalan i predan angažman brigadira Tatara, odlazećeg vojnog atašea u realizaciji velikog broja aktivnosti iz Plana bilateralne vojne saradnje, kojem su ministar Helez i Galić zaželjeli uspješan nastavak vojne karijere na budućim pozicijama na koje bude postavlen.

Helez i Galić su zaželjeli dobrodošlicu brigadiru Kulu, novom vojno-diplomatskom predstavniku i iskazali očekivanja za nastavkom dobre i korisne saradnje u narednom periodu.

Tatar i Kul su zahvalili na prijemu i prilici za razgovor, te su u svom izlaganju apostrofirali dosadašnju saradnju na polju obrazovanja kadeta i vojnog kadra OS BiH, napominjući da je evidentna intenzivna saradnja između MO BiH i MO Republike Turske koju je potrebno nastaviti i u budućnosti na obostranu korist, saopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.