Okrugli sto u Odžaku

Nastavni predmet treba oblikovati tako da se u školama izučava i bosanski i srpski i hrvatski jezik

Okrugli sto na temu „Dopune 24 zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju – Učenje bosanskog, srpskog i hrvatskog jezika i književnosti u svim školama u BiH“ održan je protekle sedmice u Odžaku. Posebna pažnja na okruglom stolu je posvećena je zakonskim regulativama koje se tiču Posavskog kantona, a uvodnu riječ su imali  predsjednik KO SDP Posavskog kantona Mirsad Ahmetović i prof. Dževida Porobić, te Malik Garibija sekretar za javne politike i političke inicijative SDP BiH.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine je pokrenula inicijativu za izmjenu svih zakona u državi koji se bave osnovnim i srednjim obrazovanjem, kako bi se uspostavio  jedinstveni nastavni predmet na kom bi sva djeca zajednički učila i bosanski i hrvatski i srpski jezik i književnost. Poručeno je kako se jezik bespotrebno militarizuje i kako nacionalističke elite zloupotrebljavaju jezik kao sredstvo podjele.

Istaknuto je da je svim učenicima i nastavnicima u procesu nastave nužno osigurati da koriste jezik koji žele bez ikakvih podjela, te da nastavni predmet treba oblikovati tako da se u školama izučava i bosanski i srpski i hrvatski jezik i njihova specifična relacija u Bosni i Hercegovini. Konstatovano je da su našoj zemlji potrebna rješenja poput ovog, koja daju punu slobodu, nikoga ne isključuju i nikoga ne ograničavaju.

Brojna mišljenja građana su da je nedopustivo koristiti samo jedan jezik u nastavi jer takav pristup samo može voditi daljoj podjeli djece, škola i nastavnog procesa uopšte, te dovodi do kršenja Ustava i prava. Neizmjerno nam je drago što je ova tema zainteresovala mnoge građane naše države, jer je suštinska važnost učešća svakog od nas u donošenju ovako važnih odluka.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu