Aner Žuljević za UNA TV

Nastavlja se praksa da Parlament iz mandata u mandat kasni sa uspostavljanjem Komisije za reviziju

Parlament Federacije BiH još uvijek nije imenovao Odbor za reviziju FBiH, iako je od izbora prošlo devet mjeseci.

Problema je mnogo, federalni revizori  već godinama pokušavaju izvršiti reviziju u Terminalima “Ploče” te Union banci koja je u većinskom vlasništvu Vlade Federacije, ali im to ne uspijeva, zbog toga što menadžment ovih institucija ne dozvoljava ulazak usvoje prostore, niti dozvoljava pristup dokumentaciji.

Aner Žuljević, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i nekadašnji član Odbora za reviziju za portal UNA kaže da se, nažalost, nastavlja praksa da parlament iz mandata u mandat kasni sa uspostavljanjem Komisije za reviziju čija je nadležnost nadzor nad zakonitošću i transparentnošću trošenja novca poreskih obveznika.

“Ranije se navedena komisija uspostavljala gotovo godinu dana od izbora čime je je njen rad bio otežan jer je imala obavezu sustizanja značajnog broja materijala.

Moram priznati da je ovaj put sve bilo pripremljeno na vrijeme sto se tiče Komisije za izbor i imenovanje, ali je imenovanje ustavnog Sudije zakompliciralo sam rad komisije do nivoa da je ista ostala bez kvoruma zbog blokade opozicije koja ne želi učestvovati u radu.

Naravno, uloga revizora, Ureda za revizije i njihovog vrijednog rada gubi na punom smislu ukoliko nema predmetne komisije koja saslušava odgovorne i insistira na provođenju svih preporuka komisije, te osigurava saradnju sa tužilaštvom.

Na kraju, naša obaveza po osnovu EU je da osiguramo integritet i nezavisan rad Ureda, te omogućimo transparentan i zakonit utrošak sredstava sto u ovom momentu ne radimo potpuno”, kazao je Žuljević.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.