Tuzla

Nastavak realizacije projekta Vodosnabdijevanje i odvodnja otpadnih voda

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović sa saradnicima i predstavnicima JKP „Vodovod i kanalizacija“ doo Tuzla, u srijedu 25.10.2017. godine u Gradskoj upravi Tuzla, primio je predstavnike SECO-a i KfW-a koji su financijeri projekta “Vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda u Bosni i Hercegovini II – obnova i poboljšanje sistema vodosnabdijevanja i odvodnje u gradovima Zenica i Tuzla”, koji se zahvaljujući dobroj saradnji gradske administracije, Javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija Tuzla sa KfW-om i SECO-m implementira u Tuzli. Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Tuzle sa saradnicima, predstavnici JKP Vodovod i kanalizacija Tuzla, David Kramer, zamjenik direktora za saradnju, Ambasada Švicarske, Sibylle Haegler, menadžer programa za BiH, predstavnica Državnog sekretarijata za ekonomske poslove u Vladi Švicarske Konfederacije SECO, Stephan Raabe, menadžer projekta, predstavnik KfW Njemačke razvojne banke KfW, Gabriela Huskić – Viši koordinator projekta i Srećko Bajić – oficir za vezu, Ured za vezu Banja Luka, Ambasada Švicarske.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je istakao da je ovo veoma važan projekat za grad Tuzla i sve njene građane, te da će gradska administracija uložiti maksimalne napore, u okviru svojih obaveza, kako bi se projekti implementirali u dogovorenim rokovima. Prema njegovim riječima, gradsko javno preduzeće Vodovod i Kanalizacija, koje je najviše uključeno u navedeni projekat, ima punu podršku gradske administracije. Gradonačelnik je istakao da je tokom prethodne zime ovo preduzeće saniralo veliki broj nastalih kvarova na vodovodnoj mreži nastalih uslijed ekstremno niskih temperatura, te da je tokom ljetne suše, zahvaljujući radu fabrike vode, vršena redovna isporuka vode, kako građani ne bi trpili redukcije vode.

Predstavnici Njemačke razvojne banke “KfW” i Državnog sekretarijata za ekonomske poslove u Vladi Švicarske Konfederacije “SECO” izrazili su zadovoljstvo dinamikom aktivnosti koje se sprovode u ovoj fazi realizacije projekta, kada se radi priprema neophodne dokumentacije, te konstatovali da projekat veoma dobro napreduje. Prema njihovim riječima, kako bi sve bilo prema zacrtanom planu, naredni korak predstavlja nastavak započete tenderske procedure za izvođače radova, te pristup glavnom projektu.

Nakon sastanaka Projektnih odbora, održanih u Tuzli i Zenici, u četvrtak, 26.10.2017. godine, u Ambasadi Švicarske u Sarajevu se održava sastanak Upravnog odbora Projekta, čiji je član i gradonačelnik Jasmin Imamović i na kojem će biti razmatran pregled statusa implementacije programa, pregled aktivnosti gradskih uprava Zenica i Tuzla na implementaciji programa i saradnji sa vodovodnim preduzećima, te pregled plana aktivnosti za naredni period.

Bosna i Hercegovina, Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine, Njemačka kreditna banka za obnovu (Kreditanstalt für Wiederaufbau – KfW) i Vlada Švicarske konfederacije potpisali su Sporazum o finansiranju Programa vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama u Bosni i Hercegovini. Ukupni procijenjeni trošak Programa vodosnabdijavanja i zbrinjavanja otpadnih voda u Bosni i Hercegovini II iznosi 20,49 miliona eura. Kreditna sredstva iznose ukupno 11,00 miliona eura, dok sredstva grantova iznose 9,49 miliona eura, koja obezbjeđuje Švicarska Vlada, odnosno SECO – Državni sekretarijat za ekonomske poslove, koji predstavlja Vladu Švicarske konfederacije, preko Njemačke kreditne banke za obnovu – KfW. Od ukupnih kreditnih sredstava u iznosu od 11,00 miliona eura, koja su predviđena programom, za grad Tuzla planiran je iznos do 6,25 miliona eura, dok je od grant sredstava, predviđen iznos do 5,392 miliona eura, te dodatni grant od 0,75 milona eura za institucionalno jačanje, što ukupno iznosi 12,392 miliona eura.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.