Zajedničko saopštenje SDP BiH, SDA, SBB i SBiH Srebrenice

Nastavak genocidne politke putem potjernica protiv Meholjića i ostalih

Nećemo dozvoliti da se izjednačavaju žrtva i agresor i da se nastvalja dalji progon preživjelih Srebreničana.

Slika

Uzimajući u obzir raspisanu međunarodnu potjernicu od srbijanskog interpola iz Beograda usmjerenu protiv preživjelih Bošnjaka iz Srebrenice, smatramo da je rječ o daljnjem progonu i nastavku genocidne politike nad onima koji su uspjeli preživjeti i izbjeći Karadžićeve i Mladićeve kazamate. Time nam se jasno šalje poruka da za Bošnjake nema mjesta u manjem BiH entitetu, te da djelo genocida i danas itekako postoji, a postupci srbijanskog interpola, potvrđuju aktivno učešće Republike Srbije u ratnom zločinu i zločinu genocida nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini.

Obzirom na pomenuto, apelujemo na institucije Bosne i Hercegovine da zaštiti svoje građane, te da se aktivira revizija presude Međunarodnog suda u Hagu u pogledu dokazivanja odgovornosti Republike Srbije za agresiju u Bosni i Hercegovini.

Istovremeno želimo da poručimo da će Bošnjaci ostati i opstati na svojim vjekovnim ognjištima, koliko se god drugi trudili da nas protjeraju sa njih, te da nas svakodnevna zastrašivanja neće usporiti u povratku svojim domovim i zaštiti svoje imovine i cjelovitosti države Bosne i Hercegovine.

Bošnjaci ne bježe od bilo kakve odgovornosti, a što je gospodin Orić i dokazao u Hagu. Ne priznajemo nikakvo suđenje u državi koja je izvršila agresiju na našu zemlju i pomogla zločin genocida, a istovremeno ne bježimo od odgovornosti ako za to postoje opravdani razlozi, ali se to može samo dokazati u Hagu ili Sudu BiH.

Na kraju nećemo dozvoliti da se izjednačava agresor sa žrtvom, te ćemo u pogledu zaštite žrtve poduzeti sva legalna sredstva, jer na to kao narod nad kojem je počinjen zločin genocida imamo puno pravo i istovremeno obavezu zbog živih i njihovih potomaka.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.