Saša Magazinović za Raport

Naši političari se boje da se ne nađu na udaru funkcionalnog pravosuđa

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH jučer su jednoglasno usvojili odluku da ispred ovog tijela upute zahtjev za dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u EU i zadužili Vijeće ministara da upute ovu inicijativu tijelima EU, a na temelju odluke Doma Naroda. S druge strane, delegati su odbili da po hitnoj i skraćenoj proceduri razmatraju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju sukoba interesa kao i Prijedlog zakon o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u.

Srednji prst građanima

O ishodu ove sjednice, te o tome koliko će još građani ispaštati zbog neusvajanja ovih prijedloga, za Raport je govorio Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu BiH.

“Jučer smo svjedočili situaciji u kojoj na početku sjednice Dragan Čović predlaže da tražimo kandidatski status, a onda samo pola sata kasnije glasa protiv evropskih zakona. U BiH moramo uočiti razliku između onih koji su suštinski za naše članstvo u EU i onih koji to samo verbalizuju, a nisam siguran da suštinski zaista žele da BiH ide u porodicu EU zemalja. Ukoliko BiH postane, prije svega kandidat, a onda i članica, to će značiti nužno transformaciju države i jačanje državnih institucija, između ostalog i pravosuđa. Zapravo, veliki broj naših političara se pribojava da naše pravosuđe ne postane funkcionalno i da se ne nađe pod tim udarom. Zbog toga im odgovara status quo”, kazao je na početku razgovora Magazinović.

S druge strane, tvrdi da ni zastupnicima SNSD-a nije bilo jednostavno, jer su, kako kaže, natjerani da glasaju protiv ukidanja akciza.

Ponovio je da ovim postupkom još jednom pokazan srednji prst, ali ovog puta građanima.

“Ja sam zaista razočaran, ali nije svjedno ni zastupnicima SNSD-a što su natjerani da glasaju protiv ukidanja akciza jer se oni svakodnevno susreću sa prijateljima, komšijama koji imaju problem sa skupim govorim, kao što imaju svi građani, bez obzira da li podržavaju neku stranku ili ne. Dakle, ovo je problem običnog čovjeka. Razočaran sam što postoje zastupnici u Parlamentu koji su svojom ili tuđom voljom diskonektovani od običnog čovjeka i njegovih potreba. Milorad Dodik je pokazao srednji prst novinarima, a njihovo odbijanje znači srednji prst građanima. Iskreno se nadam da će ih građani kazniti za to”, kazao je Magazinović.

Bolje nikakav dogovor, nego loš

Komentirajući još jedan propali pokušaj da se hrvatska i bošnjačka strana dogovore o izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, Magazinović kaže da su najdeblji kraj u cijeloj priči i ovog puta izvukli građani.

“Američka ambasada u Bosni i Hercegovini je dala najbolji odgovor na pitanja oko Izbornog zakona. Dakle, tvrditi da nema pravnog osnova da se održe izbori je besmisleno jer se postavlja pitanje kako su se održavali svih ovih godina. A što se tiče pregovora, stava sam da je bolje nikakav dogovor nego loš”, kazao je Magazinović.

Osvrnuo se i na kritike pojedinih političkih stranaka na račun SDP-a o neučestvovanju u pregovorima, kazavši kako je sasvim korektno da svi imaju različite političke ciljeve.

“Političke stranke imaju pravo da donesu odluku o tome da li će učestvovati ili neće. Također, i ako će učestvovati na koji način će to uraditi. Mi nikada nismo donijeli odluku o neučestvovanju u pregovorima u Neumu. Obrazložili smo šta su to naši razlozi. Istovremeno smo kazali da nemamo nikakav problem sa onima koji imaju drugačije stav. Političke stranke su slobodne da donese svoj stav samostalno i da imaju reakcije javnosti, pozitivne i negativne. Ne treba toliko u to sve unositi emocije i ostrašćenosti. Svi imamo svoje političke ciljeve. Moj politički cilj i cilj stranke ispred koje dolazim je BiH, demokratska evropska država. Očigledno je da je na pregovaračkom stolu bio model koji nije viđen niti u jednoj državi Evropske unije”, kazao je Magazinović.

Na pitanje u kojoj su fazi dogovori o zajedničkom kandidatu stranaka Trojke za Predsjedništvo BiH, Magazinović kaže da je želja SDP-a da zajednički izađu na izbore.

“Kada je u pitanju izbor procesa kandidata za člana Predsjedništva BiH, to je u toku. Ništa nije završeno. Moja želja i želja SDP-a je da stranke Trojke sačuvaju svoju saradnju i zajednički izađu na izbore, kada je riječ o podršci za člana Predsjedništva BiH”, kazao je Magazinović.

Na kraju je prokomentirao i da li postoji mogućnost da uprkos velikom broju loših političkih djelovanja, u narednom periodu dođe do smirivanja tenzija na političkoj sceni u BiH.

“Svaka kriza je šansa. Ovo je kriza koja se dešava globalno, a ima svoju refleksiju na BiH, uz krizu koju mi već imamo, ona može biti šansa. Treba malo više hrabrosti, da nikada ne smijemo odustati od Bosne i Hercegovine kao EU države, uređene prema evropskim standardima, a ne balkanskim eksperimentima”, zaključio je Magazinović.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.