Premijer FBiH Nermin Nikšić

Naše potpuno opredjeljenje je da je budućnost BiH na evropskom putu i to će donijeti benefite svim građanima

U Sarajevu je održan danas sastanak predstavnika koalicije na državnom nivou. Sastanku su prisustvovali lideri stranaka trojke, HDZ-a i stranaka okupljenih oko SNSD-a.

Nakon sastanka se obratio predsjednik SDP-a BiH i premijer FBiH Nermin Nikšić. On je kazao su ispoštovani zaključci sa prošlog sastanka, a da je ostalo samo da se usvoji Zakon o sudovima BiH.

– O Zakonu o sudovima smo i danas razgovarali. Današnji sastanak je bio pripremni sastanak, jedan u nizu koji ćemo imati, a sljedeći je za 15-ak dana, gdje ćemo pokušati usaglasiti novi set zakona na evropskom putu BiH, koji ćemo pokušati usvojiti kroz Vijeće ministara BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH – rekao je Nikšić.

Pristup fondovima

Istakao je da će se na taj način stvoriti pretpostavke da se otvoriti pristup određenim fondovima, za šta imaju obećanja.

– Na taj način ćemo stvoriti preduslove za otvaranje pregovora za članstvo BiH u Evropskoj uniji. Sastanak je protekao u uobičajenoj atmosferi, bez posebnih trzavica i rasprava, svako je iznosio svoje stavove. Prirodno, veliki je broj partija oko SNSD-a , HDZ-a i trojke, dosta je stvari na koje različito gledamo, ali to smatramo prednošću da o svemu što imamo na dnevnom redu otvoreno iznosimo svoje stavove, da bi na kraju došli do određenih rješenja. Kad tako radimo pomaka i rezultata imamo i evo sada imamo pet zakona koji su usvojeni – kazao je Nikšić.

Nije vrijeme za euforiju

Smatra da nije vrijeme za proslavu i euforiju, ali da je korak ka uspostavljanju funkcionalne vlasti u BiH.

– Naše potpuno opredjeljenje je da je budućnost BiH na evropskom putu i u EU i to će donijeti efekta svim građanima. Konkretnih pomaka u smislu dogovora nije bilo, neke stvari ćemo riješiti i cijenim da period pred nama predstavlja ohrabrenje svim učesnicima sastanka. Dobro je da razgovaramo i da će to rezultirati usvajanjem određenih zakonskih rješenja.

Dnevni avaz

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.