Saša Magazinović

Naše komšije imaju evropski pasoš, ali mentalitet je balkanski

Saša Magazinović i Jasmin Emrić iz Kluba zelenih Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za N1 su govorili o namjeri Hrvatske da radioaktivni otpad odlaže na lokaciji Trgovske gore, na granici sa BiH.

Magazinović je kazao da se trenutno ne odlaže radioaktivni otpad na tu lokaciju, ali da su u toku završne radnje da taj proces počne u dogledno vrijeme.

“Protiveći se namjeri Hrvatske da skladišti nukelarni i radioaktivni otpad na granici sa BiH, gdje će dvije trećine negativnog uticaja biti usmjereno na BiH, gdje će biti ugrožena voda za piće, rijeka Una, zapravo čuvamo suverenitet BiH i zdravlje naših građana. Nije ovo nikakva anti-hrvatska histerija, kako neki mediji pokušavaju predstaviti, nego stavljanje na stol onoga onoga o čemu se šuti i što se krije, posebno sa strane institucije Republike Hrvatske”, kazao je.

Emrić je pojasnio da proces odabira lokacije traje već 30 godina, dok je Sabor Republike Hrvatske 1999. godine izabrao Trgovsku goru kao jedinu lokaciju.

“Tu počinje taj problem za BiH. Mi nemamo problem da Hrvatska i Slovenija na osnovu sporazuma se dogovore oko skladištenja otpada iz nuklearne elektrane Krško. Ali to ne može biti na štetu BiH. Da BiH trpi sve te negativne posljedice, a nije imala veze ni sa radom elektrane ni sa benefitima njenog rada”, kazao je.

Magazinović je izrazio nezadovoljstvo radom institucija BiH kad je u pitanje ovaj problem, podsjetivši da su u ovom slučaju Parlament BiH i entitetski parlamenti usvojili potpuno identičan stav.

“Sad smo opet vratili temu na stol. Zadovoljstvo nam je što se i Predsjedništvo BiH uključilo i reagovalo, da će predsjedncnica i premijer Hrvatske biti obaviješteni u narednim danima”, dodao je Magazinović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.