Bećirović o obnovi tužbe protiv Srbije

Naše je pravo i dužnost da tragamo i borimo se za istinu

Bosna i Hercegovina ima još manje od godinu dana da podnese zahtjev za revizijom procesa protiv Srbije pred Haškim tiribunalom, piše novinska agencija Patria.

Upravo o ovoj temi na sjednici Predstavničkog doma PSBiH želio je govoriti Denis Bećirović, poslanik SDP-a, ali Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara nije prisutan na sjednici, a niko od ministara nije imao ovlaštenje da odgovori na pitanje poslanika Bećirovića.

– Svi smo svjedoci posljednjih sedmica da veliki broj pravnih stručnjaka govorio o potrebi i važnosti obnove tužbe protiv Srbije. Mi u BiH smo demokrate i legaliste i posvećeni vrijednostima mira tolerancije i izgradnji dobrosusjednih odnosa za razliku od pojedinaca u vlasti u Begradu.

Naše je pravo i dužnost da tragamo i borimo se za pravdu i istinu. U tom smislu sa negodovanjem smo primili posljednje prijetnje Aleksandra Vučića prema BiH koji mijenja teze i optužuje nas da pokrećemo neko nasilje. Svi u Vijeću ministara i Parlamentu trebmo da imamo stav o tome. Ostalo je manje od godinu dana da iskoristimo tu dužnost, ali predsjedavajući nije prisutan – kaže Bećirović.