Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić

Naš stav je jasan – SDP neće podržati nove podjele, aparthejd i diskriminacije

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić danas će razgovarati sa zvaničnicima SAD i EU, Matthew Palmerom i Angelino Eichhorst.

On je u razgovoru za Face TV prokomentirao izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da sa “SDP-om ima usmeni dogovor”- Naravno da smo razgovarali i da smo se usaglasili, i da imamo prilično slične stavove.

S tim što sam ja jučer reagovao na činjenicu da smatram da je važnije da postignemo dogovor, da okupimo sve probosanske snage, nego da se medijski ko je taj ko je prvi pozvao i da puštamo u medije izjave koje nismo usaglasili sa ljudima. Meni je važnije bilo da okupim sve opozicione snage sa kojima SDP u kantonima, od sarajevskog do tuzlanskog i USK čini vlast i zajedno sa SBB-om sa kojim imamo korektnu saradnju pokušamo formirati što je moguće jači blok, rekao je Nikšić.

On je dodao da je imao priliku da čuje Palmera u intervju za medij u Hrvatskoj.

– Iznenadio me eksplicitnim stavom. Ne znam da li on ima stavove zavisno od toga gdje govori i šta govori. Ali, priča o tome kako nije važno pitanje Doma naroda ili da se o tome neće raspravljati i da je ključno kako ćemo riješiti pitanje izbora članova Predsjedništva je zaista jedna zamjena teza, rekao je Nikšić i dodao:

– Izbor članova Predsjedništva jeste i predmet presuda suda u Strazburu, ali smatramo i da je za funkcionalnost vlasti u BiH puno važnije pitanje nadležnosti i izbora Doma naroda. Naravno da smo mi spremni da budemo dio rješenja i kod izbora članova Predsjedništva uz uslov da se ispoštuju odluke međunarodnih sudova za ljudska prava.

On je dodao da se ne može očekivati da se podrže nove podjele, aparthejd i diskriminacije.
– To je iluzorno i tu SDP ima vrlo jasan i precizan stav, kaže Nikšić.

On je rekao i da Čović ima pravo na svoje stavove, ali da za izmjene trebaju i glasovi probosanskih stranaka te da SDP u zahtjevima koji znače treći entitet neće učestvovati i da se na njihove glasove ne može računati.

– Ne pada nam na pamet da budemo podrška za to. Pri tome, da budem potpuno jasan – neće biti smak svijeta ako ne riješimo sada pitanje izmjena Izbornog zakona do nove godine. Puno mi je važnije u ovom trenutku da izbori 2022.godine budu pošteni i fer, da imamo elektronsko glasanje i konačno izbornu volju birača, a ne brojača, rekao je Nikšić.

vijesti.ba

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.