Predrag Kurteš

Naš je cilj da institucije BiH funkcioniraju po evropskim standardima

Ministar unutrašnjih poslova FBiH kazao je da projekat „EU podrška provedbi zakona“ predstavlja snažan poticaj u saradnji agencija za provođenje zakona i tužilačkih struktura, čime se jača front borbe protiv svih oblika kriminala, naročito organiziranog.

Slika

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Predrag Kurteš je danas u Sarajevu kazao da aktivnosti realizirane u okviru projekta Evropske unije „EU podrška provedbi zakona“ predstavljaju snažan poticaj djelotvornoj saradnji agencija za provođenje zakona i tužilačkih struktura, čime se značajno jača front borbe protiv svih oblika kriminala, naročito onog s obilježjem organiziranosti i koruptivnog ponašanja. 

– Značajan broj naših istražitelja je pohađao i uspješno završio obuke o najnovijim metodama prikupljanja dokaza i provođenju najzahtjevnijih krivičnih istraga. Kroz radionice i seminare, na kojima su zajednički učestvovali policijski istražitelji i predstavnici tužilačkih organa, promovirana je saradnja, bolje međusobno razumijevanje i sinhroniziranost, zajedničko djelovanje u odnosu na različite vrste sigurnosnih izazova – kazao je ministar Kurteš na konferenciji o projektu „EU podrška provedbi zakona“. 

Po njegovim riječima, dužna pažnja je posvećena jačanju kapaciteta za strateško planiranje unutar operativnih policijskih tijela, tako da je značajan broj rukovodnih policijskih službenika iz policijskih agencija u Federaciji BiH prošao obuku čije težište je bilo na jačanju prevencije, kao izuzetno važnom segmentu borbe protiv kriminala uopće. 

Naveo je da posebno značajnim smatra činjenicu da je urađen prijedlog strateškog dokumenta u kome su  sadržana organizaciona i tehnička rješenja neophodna za uspostavljanje efikasnijih i međusobno kompatibilnih operativno-komunikacijskih centara na nivou FBiH i kantona u Federaciji BiH. 

– Uzimam sebi za pravo da konstatujem da je realizacijom ovog projekta urađeno zaista mnogo, ali tvrdim da je ostalo još dosta toga što je potrebno napraviti, unaprijediti i poboljšati. Jačanje kapaciteta i sposobnosti policijskih tijela i tužilačkih organa je prioritetan i trajan zadatak, a nemam sumnje da ćemo u njegovom izvršenju imati kontinuiranu podršku naših prijatelja iz Evrope i SAD-a – kazao je Kurteš. 

Zahvalio je Evropskoj komisiji na projektovanju, finansiranju i uspješnoj realizaciji ovog složenog i veoma važnog projekta. 

– BiH je evropska država i naš je cilj da institucije ove zemlje funkcioniraju po evropskim standardima. Vi ste nam ovim projektom značajno pomogli da te standarde spoznamo, prihvatimo i primijenimo – kazao je ministar Kurteš. 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.