Okrugli stol u organizaciji Foruma žena SDP BiH

Naredna akademska godina mora početi s novim Zakonom o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Melika Husić-Mehmedović očekuje da će naredna akademska godina početi s novim kantonalnim zakonom o visokom obrazovanju.

Nada se da će biti donesen krajem proljeća budući da zakon treba finalizirati prije pošto treba obaviti i upis studenata, kao i druge prethodne aktivnosti vezane za početak nove akademske godine.

Husić-Mehmedović je to izjavila tokom okruglog stola koji je o temi “Novi zakon o visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevo” upriličio Forum žena Socijaldemokratske partije obilježavajući 11. februar, Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci.

Ona naglašava da je reorganizacija dosadašnjeg resornog ministarstva bila neophodna i da joj je kao ženi čast biti prva ministrica na čelu transformisanog resora.

Poručuje da novi zakoni zakoni o visokom obrazovanju, kao i o naučno-istraživačkoj djelatnosti, treba da urede oblasti na koje se odnose u skladu s evropskim ili bar regionalnim standardima.

Po njenim riječima, zakoni će biti u cilju boljitka i napretka visokog obrazovanja, a zarad kvalitetnije budućnosti studenata.

Bit će kraći od dosadašanjih zakona iz ove oblasti i bavit će se razvojnim komponentama, rekla je Husić-Mehmedović, objašnjavajući koje će kvalitativne novine uvesti buduće zakonodavstvo o visokom obrazovanju.

“Pretpostavljat će usuglašavanje i zahtjeva koji su postavljeni pred studente i pred nastavnike, na malo višoj ljestvici. Konkretno, kod naučno-istraživačkih radova i djelatnosti, vodit će se računa da se zaista da mogućnost ljudima da napreduju i kada nisu ‘primorani’ na to, da im se da sloboda i mogućnost objavljivanja naučno-istraživačkih radova, a da se to podrži adekvatno budžetom”, kazala je.

Iz Foruma žena SDP-a kao organizatora današnjeg okruglog stola naveli su da tradicionalno obilježavaju 11. februar, Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci i da uprkos sve pozitivnijim globalnim pokazateljima u odnosu na prijašnje, i dalje ima dosta prepreka za naučni angažman ženske populacije.

Fena


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu