Razgovor za Agenciju Fena: Zekerijah Osmić, ministar odbrane BiH

Napredak u gotovo svim oblastima funkcioniranja

Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH (OSBiH) su u 2013. godini ostvarili napredak u gotovo svim oblastima funkcioniranja, ocijenio je ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić u razgovoru za Agenciju Fena, upriličenom u povodu rezimiranja rezultata rada u protekloj godini.

Slika

Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH (OSBiH) su u 2013. godini ostvarili napredak u gotovo svim oblastima funkcioniranja, ocijenio je ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić u razgovoru za Agenciju Fena, upriličenom u povodu rezimiranja rezultata rada u protekloj godini. 

Najznačajnijim rezultatima OSBiH u 2013. godini smatra povećanje stepena interoperabilnosti putem usvajanja NATO-standarda i normi, održavanje kontinuiteta učešća OSBiH u mirovnim misijama UN-a u DR Kongo i proširenje angažovanja u operacijama podrške miru kroz dodatno povećanje kontingenta OSBiH u misiji ISAF u Afganistanu, te očuvanje stepena operativne sposobnosti OSBiH kroz realiziranje plana individualne i kolektivne obuke komandi i jedinica.

– Posebno bih istakao pružanje pomoći civilnim strukturama u gašenju požara tokom ljetnih mjeseci širom BiH, kao i našu pomoć u gašenju požara, sanaciji stanja i evakuaciji bolesnika u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću – navodi Osmić. 

Istovremeno, izdvaja uspješan nastavak operacija humanitarnog deminiranja teritorije BiH i realiziranje plana protuminskih akcija, te ispunjavanje međunarodnih obaveza BiH realiziranjem planova bilateralne i multilateralne saradnje u okviru NATO-programa "Partnerstvo za mir".

Ministar Osmić podsjeća da je uspješno realizirana Međunarodna vježba LOGEX 13, na kojoj je učestvovalo 200 pripadnika oružanih snaga iz 18 zemalja-članica NATO-a i Partnerstva za mir. 

Dodao je da je u 2013. godini započeto sistemsko rješavanje problema viška naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava (MES), putem projekata EXPLODE (Explosive Ordnance Destruction), SECUP BiH (Projekt za unapređenje sigurnosti na lokacijama za skladištenje municije i naoružanja u BiH), te formiran Strateški komitet za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva, čija je svrha što efikasnije, brže i transparentnije rješavanje viškova naoružanja, municije i MES-a koji su pod kontrolom OSBiH.
 
Kada se radi o prioritetima za narednu godinu, ministar odbrane BiH očekuje da BiH bude primljena u MAP (Membership Action Plan), kao i rješavanje pitanja knjiženja nepokretne perspektivne vojne imovine. 

– Nakon toga sve svoje kapacitete ćemo podrediti ubrzanom ulasku u NATO. To prije svega znači stvaranje tehničkih pretpostavki za otpočinjanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) i primjenu MAP-a, nakon što se ispune politički preduslovi – precizira Osmić.

Navodi da predstoji otpočinjanje novog ciklusa saradnje s NATO-om u okviru programa IPAP i PARP, kao i provođenje procjene realizacije partnerskih ciljeva usaglašenih s NATO-om, te nastavak saradnje s NATO-om  realizacijom ostalih programa saradnje.

Ministar odbrane BiH naglašava da je za 2014. godinu planiran i završetak izrade dokumenata “Pregled odbrane BiH” i “Dugoročni plan modernizacije OSBiH” za period 2011.- 2020., kao i analiza stanja i izrada dokumenata iz oblasti veličine, strukture i lokacija OSBiH.

Među prioritetima je i rješavanje viškova naoružanja, MES-a, kao i neperspektivne lokacije koje izuzetno  opterećuju funkcioniranje OSBiH. 

– Veliki dio obaveza i prioriteta u 2014. godini obuhvata segment civilno-vojne saradnje, učešće u operacijama podrške miru, ispunjavanje međunarodnih obaveza, jačanje kapaciteta obuke i operativnih sposobnosti, kao i projekti i aktivnosti na deminiranju, učešće u regionalnim inicijativama i bilateralna saradnja – podsjeća Osmić.

Mišljenja je da budžet i finansijski okvir te dodatna umanjenja tekućih i kapitalnih izdataka u narednoj godini nameću velike izazove za segment odbrane koji je visoko orijentiran na obuku i opremanje (počevši od intendantske opreme, do vojnih sredstava, opreme i infrastrukture). 

– I naredna godina će biti orijentisana uglavnom na tekuće funkcioniranje, uz nastavak finansiranja preuzetog obima međunarodnih obaveza.
Već su u toku aktivnosti na izradi akcijskih planova i elaborata kojim bi se omogućile uštede na troškovima za smještaj upotrebom mogućih kapaciteta koje imamo u okviru OSBiH – ističe Osmić.

U vezi s tim, navodi da će se uštede nastojati ostvariti upotrebom vlastitih kapaciteta za održavanje objekata, te mašinskih, elektro i drugih postrojenja, koja su u prethodnom periodu bila pokrivana troškovima na komercijalnoj osnovi. 

–  Oružane snage BiH su već pokazale sposobnost da pružaju podršku civilnim strukturama vlasti u kriznim i vanrednim situacijama, operacijama NATO-a, uključujući učešće u Misiji ISAF u Afganistanu i misijama podrške miru pod okriljem UN-a, što ćemo činiti i u narednoj godini – poručio je ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić u razgovoru za Fenu.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.