Lana Prlić

Napraviti registar pedofila i drugih prestupnika prema djeci i maloljetnicima

Zastupnica Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Lana Prlić, uputila je u proceduru prijedlog Zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Zakon se odnosi na uvođenje evidencije-registra koji sadrže podatke o osobama koje su osuđene za krivična djela protiv spolne slobode. Uspostava ovog vida registra postalo je međunarodno pravni standard i obaveza zemalja koje su ratificirale Konvenciju Vijeća Europe o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja, a Bosna i Hercegovina je upravo jedna od zemalja koje su ratificirale Konvenciju.

“Ovaj Zakon bi se primjenjivao na lica pravosnažno osuđena za krivična djela kao što su silovanje, prinuda na spolni odnos, bludne radnje, spolni odnos sa djetetom, spolni odnos sa nemoćnom osobom, zadovoljenje pohote pred djetetom ili maloljetnikom, navođenje na prostituciju i slično”, istaknula je zastipnica Prlić

Također dodaje da bi registar sadržavao lične podatke kao i djelo koje je počinjeno, fotografije i mjere. Registar je trajan, te se podaci mogu dati sudu, tužilaštvu, kao i organima i organizacijama i ustanovama koji imaju neposredni kontakt sa djecom, sve u cilju zaštite prava i interesa djece.

“Ovaj registar nameće i obavezu da prilikom prijema u radni odnos osoba koja imaju kontakt sa djecom, poslodavci provjere da li se to lice nalazi u ovom Registru”, dodaje Prlić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.