KO SDP TK

Napad na rudare Kreke je napad na Tuzlanski kanton

Kantonalni odbor SDPBiH Tuzla daje punu podršku Sindikatu radnika Rudnika Kreka u njihovoj sindikalnoj borbi i borbi za temeljna ljudska prava, odnosno prava na rad.

Kantonalno odbor SDPBiH Tuzla poziva Upravu Rudnika Kreka da hitno uspostavi socijalni dijalog i završi mirovni proces sa Sindikatom Rudnika Kreka i na taj način obustavi degradaciju rudara.

Rudari Kreke kao najvećeg i najstarijeg rudnika u BiH, među kojima su sinovi poginulih rudara tog istog rudnika nisu zaslužili da svoja ljudska prava traže na ulici i putem tužbi na sudovima.

Pozivamo JP Elektroprivreda da riješi problem rudnika Kreka u korist rudara, da im omogući bolje uvjete za rad, kako bi se povećao proces proizvodnje, a time i prihod Rudnika.

U Rudniku Kreka obim proizvodnje po rudaru je obiman, a njihov učinak je povećan iako je ranijih godina bilo značajnih smanjenja broja zaposlenih u proizvodnji.

Pozivamo JP Elektroprivreda BiH da preispita cijene uglja i koriguje ih u korist Rudnika Kreka, s obzirom da su cijene prema drugim kupcima znatno veće, a proizvodnja se u najvećem obimu ipak vrši u najvećem procentu za potrebe Elektroprivrede.

Tražimo od rukovodstva Elektroprivrede i čelnika SDA, DF-a i SD-a, koji upravljaju Elektroprivredom da zaustave degradaciju rudara Kreke, i pozivamo direktora Elektroprivrede, Admira Andeliju da pokaže razumijevanje, jer dolazi s područja TK i trebao bi imati sluha za radnike i privredu TK.

Insistiramo da se prava rudara izjednače sa pravima u Elektroprivredi i poručujemo strankama koje rukovode (SDA, DF i SD) da ne dovode rudare na rub egzistencije.

Pozivamo Upravu rudnika da uvaže rudare i ne dozvoli, da rudari koji rade najteži i najčasniji posao i dalje trpe marginalizaciju od strane Uprave.

KO SDPBiH Tuzla će putem Kluba poslanika SDP-a u Skupštini TK zahtijevati zakazivanje tematske sjednice, kako bi se razjasnilo stanje u Rudnicima Kreka.

KO SDPBiH Tuzla neće dozvoliti da se kroz napad na rudare vrši napad na privredu TK, jer je Tuzlanski kanton srce regiona u oblasti industrije i rudarstva.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu