Adnan Šteta

Nakon više od 60 godina, u četvrtak počinje obnova tramvajske pruge Ilidža-Marijin Dvor

U četvrtak ove sedmice počet će obnova tramvajske pruge na relaciji Ilidža – Marijin Dvor, potvrđeno je na sastanku predstavnika Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, te izvođača radova i nadzora.

“Radovi na toj dionici pruge se vrše prvi put nakon više od 60 godina. Ovo je najznačajniji projekt javnog prevoza koji će uveliko poboljšati njegov kvalitet i sigurnost”, kazao je ministar Šteta.

Ovim projektom, vrijednim 20,4 miliona eura, predviđena je obnova 21,4 kilometra tramvajske pruge.

“Prva dionica, čija obnova počinje 26. augusta bit će Ilidža-Nedžarići, obzirom na činjenicu da se taj dio tramvajske pruge nalazi u najkritičnijem stanju. Devedeset dana nakon početka radova na ovoj dionici, radovi će početi i na dionici Nedžarići-Remiza. Obnova pruge, shodno ugovoru, na relaciji Ilidža-Remiza će biti završena za 240 dana”, dodao je ministar Šteta.

Izvođači radova su konzorciji dvije firme iz Kine. Sredstva za realizaciju projekta obnove pruge obezbijeđena su putem zajma kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).