Lagumdžija na završnom plenumu Globalnog edukacijskog foruma

Nakon tri vojske objediniti i škole

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Zlatko Lagumdžija učestvovao je na završnom plenumu Globalnog edukacijskog foruma 2015 (GESF 2015) na temu: „Politička volja i liderstvo“ (Political Will and Leadership).

Pored dr Lagumdžije uvodničari i panelisti su bili i bivši predsjednik Urugvaja Luis Alberto Lacalle, bivši predsjednik Slovenije Danilo Türk, te bivša slovačka premijerka Yveta Radicova. Svi učesnici diskusije su članovi Madridskog kluba (Club de Madrid – CdM), ugledne asocijacije 90 bivših demokratski izabranih šefova država i vlada iz cijelog svijeta.

U fokusu diskusije bila su pitanja političke volje i liderstva potrebnih u 21. vijeku za implementaciju obrazovnih reformi u svijetu, u kontekstu obrazovanja nove generacije lidera.

Dr Lagumdžija je tokom diskusije ukazao na to da ministarstva obrazovanja na žalost  nisu politički privlačna ali da je politička volja jedan od presudnih preduvjeta za kvalitetne reforme i rješavanje problema u oblasti obrazovanja. Ujedno, stvarni nosioci reformi u obrazovanju su nastavnici i profesori kao i sami mladi ljudi koji su danas slika budućnosti koja je pred nama. On je ukazao na važnost partnerstva između svih relevantnih aktera u ovoj oblasti, a posebno između obrazovnih institucija odnosno samih nastavnika i roditelja.

„Nove generacije nije dovoljno učiti vještinama potrebnim za posao već ih obrazovati za život u društvima zajedničkih vrijednosti a ne za segregaciju od najmlađeg uzrasta. Primjer uspješne reforme, ukoliko postoji politička volja i pritisak na lidere, je objedinjavanje tri suprotstavljene vojske u Bosni i Hercegovini. Dok naši vojnici koji su međusobno pucali jedni na druge tokom rata danas čuvaju leđa jedni drugima u međunarodnim misijama širom svijeta u isto vrijeme segregacijski obrazovni sistem školuje nove generacije za tri vojske suprotno svim standardima i principima civilizovanog svijeta a posebno evroatlantskih prostora. To je ključna reforma koja je pred nama, iz koje mnogi širom svijeta mogu naučiti potrebne lekcije“, rekao je dr Lagumdžija.

GESF 2015 je na jednom mjestu okupio vodeće ljude javnog, privatnog i civilnog sektora iz cijelog svijeta iz oblasti obrazovanja i predstavlja najveći svjetski događaj te vrste u svijetu ove godine. Održan je pod pokroviteljstvom potpredsjednika i premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladara Dubaija, šeika Mohammeda Bin Rashida Al Maktouma, uz učešće bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, počasnog predsjednika i člana Madridskog kluba Billa Clintona.

O  reformskim procesima i planovima u obrazovanju dr Lagumdžija je razgovarao sa Sunnyem Varkyem, predsjedavajućim Varkey fondacije koja je organizator GESF 2015 i predsjednikom Dubai Care fondacije Tarikom Al Gurkom.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.