Denis Bećirović

Nakon što je Parlament BiH odbio podržati zabranu negiranja genocida, na potezu je Inzko

Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH i potpredsjednika SDP-a Denis Bećirović, poslao je važnu poruku visokom predstavniku Valentinu Inzku rekavši da se očekuje da on poduzme korak kada je riječ o negiranju genocida.

Bećirović se obratio Inzku na svom Instagramu rekavši da je on sada na potezu.

“Na potezu je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko. Pitanje zabrane negiranja genocida nije samo bosanskohercegovačko, već i evropsko i globalno”, kazao je Bećirović.

Kako je dalje dodao, Evropa ne smije dozvoliti da se u njenom srcu dovode u pitanje temelji savremene civilizacije i presude najviših svjetskih sudova.

“Zato se u državi Bosni i Hercegovini moraju usvojiti zakonske odredbe koje zabranjuju negiranje i relativiziranje počinjenog genocida. To je u interesu svih građana i naroda”, poručio je Bećirović.

Podsjećamo da se na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, koja je održana 8. aprila, na dnevnom redu, između ostalih, upravo našao zahtjev delegata Denisa Bećirovića i Zlatka Miletića za razmatranje izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH po hitnom postupku.

Ovaj zahtjev podrazumijeva uvrštanje u Krivični zakon BiH člana kojim bi se zabranilo i kažnjavalo negiranje genocida.

Međutim, on nije izglasan i to najviše zbog glasa zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda BiH Dragana Čovića i glasovima delegata iz redova HDZ-a koji su glasali protiv.

U konačnici, razmatranje zahtjeva odbačeno je sa sedam glasova protiv, šest za, dok je jedan delegat bio suzdržan.

Mnogima je bila začuđujuća činjenica da je Čović glasao protiv, kao i ostatak zastupnika HDZ-a jer je odveć poznato da su delegati iz reda srpskog naroda također protiv, s iznimkom Mladena Bosića koji je bio suzdržan.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu