Nakon burne sjednice Parlament FBiH osudio inicijative o federalizaci

Ovakva inicijativa uslijedila je kao odgovor na sve češće lobiranje zastupnika iz HDZ-a BiH i hrvatskih evroparlamentaraca za federalizaciju naše zemlje.Predlagač Damir Mašić kazao je u razgovoru za Klix.ba da je Rezolucija usvojena sa 70 glasova za dok niti jedan zastupnik nije bio suzdržan ili protiv s tim što su sjednicu prije glasanja napustili parlamentarci iz reda HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

“Ja se ne sjećam kada je u Parlamentu FBiH sa toliko glasova bilo šta usvojeno. Sam rezultat glasanja i više nego potvrđuje da je ovakva Rezolucija kao stav najvišeg zakonodavnog organa u FBiH bila i više nego potrebna”, rekao je Mašić.

Istakao je da mu je drago što je iz Parlamenta FBiH poslan dvotrećinski stav na sve inicijative koje su umotane pod plaštom federalizacije, a koje definitivno vode podjeli BiH nisu dobrodošle.

“Drago mi je što smo poslali poruku da su takve inicijative neprihvatljive i da neće biti tolerisane. Taj stav imat će reperkusiju i na buduće izmjene i Ustava i Izbornog zakona BiH jer subjekte obavezuje da se nikada ne dozvole rješenja koja će voditi daljim podjelama”, kazao je Mašić.

Što se tiče izlaska zastupnika iz reda HDZ-a BiH sa sjednice, Mašić je rekao da je HDZ nastavio sa praksom prijetnji o napuštanju sjednica.

“Mi još uvijek nemamo izjašnjenje Vlade FBiH ni Parlamenta FBiH o Zakonu o radu i Zakonu o PIO/MIO upravo zbog toga što je HDZ BiH zaprijetio da će napustiti Parlament FBiH ukoliko se ne usvoje zakoni u formi koja njima odgovara”, rekao je Mašić.

Zaključio je da taktika ucjena i ultimatuma HDZ-a BiH mora biti prekinuta.

Kompletnu Rezoluciju Zastupničkog doma Parlamenta FBiH o osudi inicijativa za federalizaciju države i entiteta s ciljem etno-nacionalnih podjela i snaženja separatističkih tendencija možete pročitati ovdje.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.