Nakon 40 godina priče o pruzi do Hrasnice, potpisan ugovor sa izvođačem radova

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta potpisao je ugovor za izvođenje radova na tramvajskoj pruzi Ilidža-Hrasnica s konzorcijem turskih kompanija Yapi Merkezi Insaat ve Sanayi A.S. i Yapiray Demiryolu Insaat Sistemleri ve Ticaret.

U još jednom od historijskih dana za infrastrukuru Kantona Sarajevo, ministar Šteta je podsjetio na važnost ulaganja i konstantnog rada za interese građana.

“Ovo je veliki dan za naš kanton. Sjećam se početaka kada smo pokrenuli ovaj projekt, koliko je bilo otpora, izazova, opstrukcija i potpunog nepovjerenja da će pruga do Hrasnice, nakon 40 godina raznih priča i obećanja, postati stvarnost. Uprkos svim izazovima, uspjeli smo doći do ovog trenutka. Ponosan sam što sam danas tu, što smo potpisali ugovor za još jedan projekt koji će stanovnicima našeg kantona, posebno stanovnicima Ilidže, Butmira, Sokolović Kolonije i Hrasnice, koji su toliko priželjkivali ovu prugu, olakšati svakodnevnicu i poboljšati standard života”, istakao je ministar Šteta, nakon potpisivanja ugovora.

Rok za izgradnju pruge prema potpisanom ugovoru je 18 mjeseci.

Početak radova na izgradnji tramvajske pruge očekuje se nakon završetka istražnih radova, projektiranja i provedenih pripremnih radnji, u skladu sa tehnološkim i dinamičkim planom izvođača radova.

“Konstantnim radom, djelima, a ne samo pričom, nastavljamo stvarati nove vrijednosti i ostavljati ih generacijama koje dolaze”, zaključio je ministar Šteta.

Nova tramvajska pruga bit će duga 12,9 kilometara, na njoj će biti izgrađeno 20 novih tramvajskih stanica i dvije okretnice, na Ilidži i u Hrasnici.

Cijeli proces proveden je u skladu sa procedurama i pravilima EBRD-a, a vrijednost potpisanog ugovora iznosi 26.201.054,52 EUR-a bez PDV-a.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.