Zenica

Najveću odgovornost za neprihvatanje Rebalansa ima SDA

Kakve posljedice neusvajanje Rebalansa za 2014. godinu može imati zbog ovakvog odnos SDA, SBB i S z BiH koje sada imaju nadpolovičnu većinu u Skupštini ZDK-a ne možemo niti smijemo ni naslućivati. O tome će se izjasniti Premijer i Vlada ZDK-a

Slika

Jučerašnja sjednica Skupštine ZDK-a ogolila je do kraja namjeru SDA. Ova stranka jasno je već duže vremena faktor blokade u donošenju odluka Skupštine, a jučer je to i definitivno demonstrirala neizglasavanjem Rebalansa Budžeta 2014. godine povlačeći za sobom kroz jeftino politikanstvo i Stranku za BiH i SBB.

Logično je bilo da ove dvije stranke odnosno njihovi poslanici podrže Zakon o izmjenama i dopunama Budžeta za 2014.godinu kao i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju budžeta za 2014.godinu, jer su na prethodnoj sjednici Skupštine podržali Odluku o kreditnom zaduženju, međutim i jedna i druga stranka su ovom prilikom pokazale nažalost svoju političku nedosljednost.

Kakve posljedice neusvajanje Rebalansa za 2014.godinu može imati zbog ovakvog odnos SDA, SBB i S z BiH koje sada imaju nadpolovičnu većinu u Skupštini ZDK-a ne možemo niti smijemo ni naslućivati. O tome će se izjasniti Premijer i Vlada ZDK-a.

Glasajući i podržavajući Rebalans Budžeta za 2014.godinu SDP i stranke koje su u koaliciji sa SDP-om: NSRzB, HDZ i Nezavisni poslanik Zaim Imamović-Kaze  podržali su finansijsku konsolidaciju budžeta i njegovu likvidnost, redovnost isplata plata najbrojnijim budžetskim korisnicima u: policiji, obrazovanju, pravosuđu i organima uprave, zatim brojnim korisnicima socijalne pomoći, posebno majkama porodiljama. Istovremeno Rebalansom je predviđeno izdvajanje od 1.225.000KM za područja ugrožena poplavama na području ZDK-a, prije svega u: Topčić polju, Željeznom polju, Maglaju  i pomoć stanovništvu koje je stradalo u tim prirodnim nesrećama. Stvoreni su i uslovi da se vrati dio dugovanja privrednim i javnim preduzećima kao i omoguće podsticaji poljoprivrednicima. Podržano je izdvajanje boračkim populacijama na nivo od 4% u odnosu na ostvareni priliv sredstava. Neprihvatanjem Rebalansa od SDA,SBB i SzBiH finansijsko stanje vraćeno je u period krize kada su bila upitna i neizvjesna sva davanja iz Budžeta ZDK-a.

Smatramo da javnost treba da zna koje je bio za, a ko protiv usvajanja Rebalansa za 2014.godinu. U biti najveću odgovornost za neprihvatanje Rebalansa ima SDA koja je taj Rebalans uporno i zahtjevala, a onda kada je došao na dnevni red demonstracijom jeftinog politikanstva isti je odbila.

Vrhunac svega desio se prilikom razmatranja tačke dnevnog reda: Usvajanje Odluke o osnivanju JU Centar za odrasle i djecu sa posebnim potrebama, kada je neposredno prije izjašnjavanja Klub SDA odlučio da napusti sjednicu i na taj način ugrozi kvorum zog čega je Skupština prekinula rad.

Ovakav postupak je za osudu jer se radilo o bitnoj odluci koja tretira pitanje socijalno najosjetljivijih kategorija.                                                                                                

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.