Nikšić

Najveći zadatak svih vlasti je rješavanje problema onih koji su u ovom trenutku ugroženi

Kako je rekao premijer Nikšić, najveći i osnovni zadatak svih u vlasti treba da bude rješavanje problema onih koji su u ovom trenutku ugroženi

Slika

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić susreo se danas s načelnikom i predsjedavajućim Općinskog vijeća Tuzla Jasminom Imamovićem i Jozom Nišandžićem te predsjednicima klubova vijećnika u tuzlanskom Općinskom vijeću.

Tema radne posjete općini Tuzla bila je stanje nakon dvije prirodne nesreće koje su zadesile BiH i općinu Tuzla te interventne mjere u predstojećem periodu.

Kako je rekao premijer Nikšić, najveći i osnovni zadatak svih u vlasti treba da bude rješavanje problema onih koji su u ovom trenutku ugroženi.

– Fokus je na inteziviranju aktivnosti na rješavanju stambenog zbrinjavanja građana. Tu ima nekoliko kategorija ljudi, oni koji se nalaze u stanovima koji su pogođeni, oni čiji su stambeni invididualni objekti pogođeni stanjem prirodne nesreće i oni koji su zbog klizišta u situaciji da se neće više moći vratiti svojim kućama i kojima će trebati osigurati nove lokacije za izgradnju objekata – istakao je premijer.

Potcrtao je da su izuzetno kvalitetne službe Općine Tuzla bile predlagač inicijalnog zakona o dodjeli lokacija zemljišta u vlasništvu općine za one koji se nalaze na ugroženim područjima za šta je dobijena podrška parlamenta.

– Na nama je sada koliko ćemo uspjeti osigurati potrebnih sredstva. Moram iskazati zadovoljstvo da mi se već javljaju neki donatori koji se bave izgradnjom montažnih stambenih objekata koji su spremni jedan dio da doniraju a drugi da daju po povoljnijim cijenama – kazao je Nikšić.

Novac dobijen rebalansom budžeta u iznosu od 10.000.000 KM, od čega je općina Tuzla dobila 5.500.000, već je proslijeđen općinama što je, kako je kazao Nikšić, kap u moru, ali je to novac  kojim se u ovom trenutku može upravljati.

Prema metodologiji UN, Evropske komisije i Svjetske banke koji su od početa radili s vlastima na utvrđivanju šteta, objekt koji je samo poplavljen tretira se s 5.000 KM, objekt koji je uz to još i oštećen zbog raznih drugih uticaja 10.000 KM, a onima kojima je objekt potpuno uništen i gdje treba da se radi novi, izdvaja se 40.000 KM.

– Prema evidencijama iz općine sve oštećene objekte smo tretirali sa 7.000 KM, a uništene sa 40.000. Koliko je općina Tuzla učestvovala u ukupnoj šteti na području FBiH, toliko je učestovala u ovih 5.500.000 KM i to je taj rezultat iznosa koji smo dobili u ovim ograničenim sredstvima – objasnio je Nikšić.

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović izvijestio je premijera FBiH o interventnim mjerama na padinama i sanacijama za spas 4.000 kuća.

– Sada i premijer insistira da je vrijeme za potpuno fokusiranje na ljude kojima su uništene ili oštećene kuće, a mi smo tako i planirali – kazao je Imamović, koji je iskoristio priliku da zahvali za Zakon kojim je Tuzla postala grad.

Također podsjetio je da je premijer Nikšić direktni predlagač Zakona o izdvajanju dijela prihoda od Termoelektrane čime je prema Tuzli i Kaknju ispravljena višedecenijska nepravda.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.