Mirsad Mešić za Našu riječ

Najveća SDP-ova greška je – SBB!

O aktuelnoj političkoj situaciji razgovarali smo sa Mirsadom Mešićem, predsjednikom Kantonalnog odbora SDP BiH ZE-DO kantona i zastupnikom u Državnom parlamentu BiH.

SlikaNR: Prije nekoliko dana održana je sjednica Glavnog odbora SDP BiH u vezi aktuelne političke situacije u BiH. Koji su to najvažniji zaključci?

MEŠIĆ: Među njima je da svi funkcioneri SDP-a BiH na svim nivoima moraju pokrenuti procedure ukidanja privilegija, i te kako prisutnih u nagrađivanju funkcionera, od države BiH i Federacije BiH do kantona. Mi smo spremni odmah pokrenuti procedure za smanjenje plata. To smo pokušavali i ranije, ali nismo uspjeli. Mislimo da se sada stvorila kritična masa, jer ništa više u BiH neće biti isto, kao što je bilo prije ovih demonstracija. Nadam se da će i ostale političke partije podržati naše zahtjeve za ukidanjem niza privilegija funkcionerima. Dogovorili smo se da uradimo niz racionalizacija, smanjenje voznih parkova, rastrošnosti…, iako moram kazati kako premijer Vlade ZDK, uključujući i ministre, gotovo da i ne koristi reprezentaciju, iako je ima, ali gotovo ništa  ne troši od te sume. Pokušat ćemo međutim, sistemski se osloboditi tih privilegija, između ostaloga i “bijelog hljeba”, a to je nešto što najviše smeta građanima BiH. Među najvažnijim zaključcima je i onaj da se učini sve, kako BiH ne bi ostala bez vlasti i da se ide ka vanrednim, odnosno prijevremenim izborima, u odnosu na to šta su ostale političke partije spremne prihvatiti. Mi se u SDP-u tih izbora ne bojimo, čak smo zatražili i od Visokog predstavnika da nametne zakon o prijevremenim izborima, koji bi polučili četiri godine mandata nekim novim političkim snagama, koje bi onda preuzele vlast. Time smo zapravo svima poslali jasnu poruku da SDP BiH neće dozvoliti da bezvlašće sruši sistem FBiH. Pregovarat ćemo sa svima i u svakom trenutku, s ciljem da se očuva politički sistem u BiH. Također smo zadužili ljude u javnim preduzećima, koji su iz redova SDP-a BiH, da učine sve, da se prije svega nastavkom gradnje na Koridoru Vc zaposli još nekoliko hiljada ljudi, kao i izgradnjom drugih infratsrukturnih objekata, poput  Hidrocentrale Vranduk u Vranduku. Tako bismo dali zamajac, prvenstveno u građevinskoj industriji, da se zaposli veliki broj ljudi, uz jeftina radna mjesta, čime bismo stvorili preduslove za izlazak BiH iz krize. Zatražili smo i od EU da aktivno učestvuje u ostvarivanju kandidatskog statusa BiH, uz uvažavanje naših ekonomskih problema i naše političke stvarnosti izazvane komplikovanim ustavnim uređenjem te da  uz naše uvjeravanje da ćemo riješiti presudu Sejdić – Finci, EU da BiH kandidatski status, čime bi se ostvarile krupne mogućnosti ekonomskog razvoja BiH, koji će donijeti i nova zapošljavanja…

Nije SDP generator lošeg stanja u državi

NR: Slažete li se da se zapravo cijeli ovaj “državni udar”  slomio o leđa SDP-a BiH? U čemu je krivica SDP- a?

MEŠIĆ: Nije se on slomio na leđima SDP-a, već na leđima BiH, odnosno  bh. građana. Nije SDP BiH generator ovoga što se zove  – loše stanje u državi, beznađe, nezaposlenost, kriminalna privatizacija, sistematsko uništavanje velikih privrednih sistema …, nego su krivi oni koji su to radili u prethodnih dvadesetak godina. SDP je došao na stanje koje je posljedica nepravilnog vođenja BiH i vrlo složenog društveno-političkog uređenja, a  koje na veoma kompleksan način uspostavlja odlučivanje u BiH. Dakle, i pored naše želje, da primjerice, smanjimo plate u Državnom parlamentu, kao i čitav niz drugih aktivnosti, to nije prošlo, jer za to nismo imali dovoljan broj glasova. Nije znači SDP uzrok toga, ali je svakako doprinio u jednom dijelu ove krize, na način da je u drugom dijelu svog mandata imao prilično neodgovornog koalicionog partnera, koji je svoj odnos prema vlasti pokazao time što je napustio vlast u trenutku kada je bilo najpotrebnije da ostane. Pri tome se SBB nije odrekao nikakvih beneficija, iako su iz ove  partije saopštavali da jesu. Stoga mislim da je najveća SDP-ova greška – SBB! Dakle, nisam zadovoljan sa doprinosom SDP-a u vlasti ZDK. Moglo se daleko više uraditi, ali ono što je bila otežavajuća okolnost jeste da SDP nije imao dovoljno ruku da napravi bilo kakve reformske zahvate, odnosno u Skupštini ZDK za to nismo imali podršku.

SBB se nije odrekao “bijelog hljeba”

NR: SDP BiH ZDK je prije nekoliko mjeseci bila jedina politička partija koja je smogla snage da donese odluku o smjeni svojih kadrova – premijera i jednog ministra.

MEŠIĆ: SDP je bio spreman da prepozna probleme u funkcioniranju Vlade ZDK, a za što su bili odgovorni SDP-ovi kadrovi. Stoga smo zamolili premijera Fikreta Plevljaka i Raifa Seferovića, ministra za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša, da podnesu ostavke. Vjerovatno u istoriji Kantona nije još zabilježen slučaj da je jedna politička partija, kao što je to učinio SDP BiH ZDK, zamijenila svoje kadrove. Bili smo dovoljno hrabri i iskreni, kako prema javnosti, tako i prema samima sebi da to učinimo. Ni bivši premijer, ni bivši ministar niti sekunde nisu koristili “bijeli hljeb”, već su se vratili na svoja ranija radna mjesta. To nije slulčaj sa našim bivšim koalicionim partnerom SBB-om, koji su napuštajući vlast, iskoristili sve što im zakon pruža i to u prilično sumnjivim okolnostima, korisnici su i u ovom trenutku tog “bijelog hljeba”, koga ćemo mi pokušati ukinuti u redovnim zakonskim procedurama.

NR: Danas (utorak) je sjednica Skupštine ZDK, hoće li SDP BiH ZDK ispoštovati  odluku, bez obzira kakva ona bila?  

MEŠIĆ: Shvatajući da je nezadovoljstvo kulminiralo i bijes građana zbog neefikasne vlasti, SDP BiH ZDK i njen premijer, koji je razgovarao s prosvjednicima, kao i sa plenumom, prihvatio je njihov prijedlog da ponudi ostavku na Skupštini ZDK. SDP nema ništa protiv da se ta ostavka prihvati, ali ćemo učiniti sve da se sačuva ustavni kontinuitet funkcioniranja vlasti i ustavnih ovlasti Kantona, odnosno da Kanton obezbijedi funkcioniranje normalnog života. U bilo kakvoj situaciji u kojoj nemamo Vlade, Kanton ulazi u vrlo ozbiljne probleme, koji se zovu nemogućnost finansiranja svega i svačega, između ostaloga i  finansiranja socijalnih potreba građana ZDK. Dakle, mi u SDP-u razumijemo demonstracije i demonstrante, i nemamo ništa protiv da ne budemo u vlasti, ali smo odgovorni za funkcioniranje vlasti do trenutka dok se vlast ne preda nekome drugom, a zna se kako je to propisano ustavom ZDK.

Naš mandatar je aktuelna Vlada ZDK u ostavci

NR: Ima li SDP prijedlog kada je riječ o novom mandataru Vlade ZDK?

MEŠIĆ: Naš prijedlog je aktuelna Vlada ZDK u ostavci, na čelu sa Munibom Husejnagićem, koja će sigurno uvažavati opravdane zahtjeve prosvjednika i učiniti sve da se neutralizira veoma teško socijalno i ekonomsko stanje. Moram reći da se Vlada ZDK pokazala kao jedna od najodgovornijih vlada, koja je u vrijeme najžešće krize slala poruke da funkcionira, nalazila sredstva za rješavanje čitavog niza problema, pa riješila i neke probleme prisutne u oblasti socijale, prije svega mislim na porodilje. Ali ne pod pritiskom javnosti i demonstranata, već stoga što je u budžetu usvojenom krajem 2013. bilo prostora da se tim kategorijama mogu isplaćivati uvećana sredstva te utvrdila prioritete u budžetskim isplatama – riječ je o socijalnim davanjima.  

NR: Kako komentirate to da su u plenumu građana, koji pregovaraju i tzv. eksperti koji u MUP-u imaju policijski dosje?  

MEŠIĆ: Poštujem plenum, kao najdirektniji oblik demokracije u svim društvima, još iz antičkih vremena, prema tome i njihove zahtjeve. Bio bih veoma sretan kada bi se u plenume uključili eksperti, od kojih se očekuje da formiraju neku vladu, ali nažalost takvih eksperata u ovom trenutku u plenumu nema. Mene ne veseli ni činjenica da plenumi imaju uspostavljene veoma široko zahtjeve, koji u principu nisu u nadležnosti Kantona, ali me raduje da su ti zahtjevi zapravo utvrđeni programom SDP-a BiH, a to su  prije svega socijalna pravda, borba protiv loše urađene privatizacije, protiv korupcije i kriminala i oduzimanje nezakonito stečene imovine. Bio bih veoma sretan da plenumi organizovano, snažno profiliraju svoje zahtjeve i postaju partner vladama, sindikatima, nevladinim organizacijama te da istraju na rješavanju svojih zahtjeva. 

NR: Da li ste kao predsjednik KO SDP BiH ZDK razmišljali o ostavci?

MEŠIĆ: Na početku ovih demonstracija sam svojim drugovima u Predsjedništvu i na Glavnom odboru kazao da ukoliko smatraju da sam ja osoba koja ne može voditi SDP da to ni ne nastavim. Ali, istovremeno to ne znači da sam spreman otići sa ove funkcije zato što je u ovom trenutku teško, spreman sam podnijeti breme koje se zove rješavanje problema u BiH, ali i otići, ukoliko to moji drugovi od mene budu tražili.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.