Lagumdžija

Najvažniji događaj u okviru regionalne saradnje

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija je u tekstu na svom blogu ocijenio da je ovo do sada najvažniji događaj u okviru regionalne saradnje koja se sada treba usmjeriti na konkretne, prije svega, ekonomske regionalne projekte.

Slika

Sutra se u Berlinu održava prva konferencija o Zapadnom Balkanu, kojoj će prisustvovati premijeri, ministri ekonomija i ministri vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana, predstavnici Evropske unije. Domaćini Konferencije su njemačka kancelarka Angela Merkel, ministri ekonomije Sigmar Gabriel i vanjskih poslova Frank Walter Steinmeier.

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija je u tekstu na svom blogu ocijenio da je ovo do sada najvažniji događaj u okviru regionalne saradnje koja se sada treba usmjeriti na konkretne, prije svega, ekonomske regionalne projekte.

Novi pristup Evropske unije prema Bosni i Hercegovini definiran u aprilu ove godine na skupu ministara vanjskih poslova EU, a potom i majski sastanak u Solunu proširen sa ministrima vanjskih poslova Zapadnog Balkana je najavio da će u ovaj region u narednih šest godina biti uloženo milijardu eura vlastitih sredstava EU te deset milijardi eura osiguranih od međunarodnih finansijskih institucija za regionalne projekte.

Saradnja u regionu Zapadnog Balkana u posljednjih nekoliko godina konstantno napreduje. Od „balkanskog bureta baruta“ region Zapadnog Balkana postao je „predvorje Evropske unije“. 

– Niti jedan iole ozbiljniji političar u regionu više ne bazira svoju retoriku na crtanju novih karata ili teritorijalnim pretenzijama prema drugim zemljama. Ozbiljni, odgovorni političari u političkoj, ekonomskoj i svakoj drugoj vrsti saradnje vide najbolji put da iz „predvorja“ zvanog Zapadni Balkan uđe u veliku kuću sa „adresom“ EU – naglasio je Lagumdžija.

Zajednički regionalni projekti zemalja Zapadnog Balkana su najbrži i najsigurniji put ka integraciji zemalja pojedinačno, regiona u cjelini i svih zajedno u Evropsku uniju.

– Bosna i Hercegovina je životno zainteresirana za regionalne projekte na Jadransko-jonskom koridoru, od autoputa do TAP-IAP plinovoda koji od Azarbejdžana preko Turske, Grčke, Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine vodi prema Hrvatskoj i Italiji. Rekonstrukcija i modernizacija pruge Sarajevo – Beograd, preko Doboja , Tuzle i Zvornika je jedan od projekata koji ćemo zajedno sa Srbijom predstaviti već na Konferenciji u Berlinu. Ovo će, ne samo omogućiti bržu komunikaciju između glavnih gradova naše dvije države, nego će dati dodatni poticaj ubrzanom ekonomskom razvoju cijele sjeveroistočne Bosne i Hercegovine i šireg regiona – naveo je šef bh. diplomatije.

Na ruti ove pruge leže gradovi poput Zenice, Doboja, Tuzle, Zvornika u kojima već sada postoje značajni energetski, poljoprivredni, hemijski, metalski kapaciteti. Sa izgradnjom TE Stanari, Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, planiranom izgradnjom TE Banovići – ovaj dio BiH postat će „najjači“ energetski region Zapadnog Balkana.

Ovo je istovremeno i faktor povezivanja u ekonomski profitabilne i radno intenzivne klastere kao što je npr. povezivanje Luke Ploče, mostarskog kombinata„Aluminijum“ i zvorničke „Glinice“.

Područje kojim prolazi trasa pruge Sarajevo – Beograd je prepoznatljivo i po svojim poljoprivrednim kapacitetima, kao i područje koje je i u bivšoj državi bilo prepoznatljivo kao centar hemijske industrije.

– No, neće ova pruga osigurati ekonomsko jačanje samo sjeveroistočnog dijela zemlje, nego i cijele Bosne i Hercegovine. Ne treba zaboraviti da će ova pruga, koja će se oslanjati na postojeću prugu Sarajevo-Mostar-Ploče i Doboj – Banja Luka, osigurati brži protok ljudi i roba od Jadranskog do Crnog mora. I nije to jedini projekat koji planiramo raditi sa našim susjedima, sa Hrvatskom i Srbijom zajedno razvijamo projekat uređenja sliva rijeke Save, kako bismo prevenirali stravične posljedice poplava sa kojima smo se suočili u maju ove godine. Sa Crnom Gorom razvijamo projekat modernizacije pruge Čapljina – Nikšić, sa Srbijom izgradnju mosta kod Bratunca, itd. – navodi Lagumdžija.

– Da bismo brzo svi zajedno osjetili rezultate dobre regionalne saradnje podržane od strane EU i međunarodne zajednice u cjelini moramo biti ujedinjeni – i mi u Bosni i Hercegovini i ujedinjeni svi mi u regionu. O svemu ovome će biti više riječi u vremenu pred nama. Od septembarskog sastanka, na kojemu sam domaćin, sa ministrima vanjskih poslova Zapadnog Balkana i čelnika Evropske komisije na marginama Generalne skupštine UN u New Yorku, preko oktobarskog samita u Beogradu gdje će nam se pridružiti ministri ekonomije. Pred nama je svojevrstan novi početak – zaključio je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.