Zlatko Lagumdžija

Najvažnija odluka koju smo donijeli je odluka o transferu sredstava za poplavom ugrožena područja

Vijeće ministara BiH je kroz uštede koje su bile u skladu s rebalansom i onome što smo imali donatorskih sredstava, izdvojilo cifru od 10 miliona KM koja je u skladu s kriterijima koje je već imala Svjetska banka koja treba da budu transferirana entitetima i Brčko Distriktu.

Slika

Najvažnija odluka koju smo danas donijeli je odluka o transferu sredstava za poplavom ugrožena područja – kazao je novinarima zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija nakon današnje sjednice Vijeća ministara BiH. 

– Vijeće ministara BiH je kroz uštede koje su bile u skladu s rebalansom i onome što smo imali donatorskih sredstava, izdvojilo cifru od 10 miliona KM koja je u skladu s kriterijima koje je već imala Svjetska banka koja treba da budu transferirana entitetima i Brčko Distriktu. Pri čemu oni trebaju dalje da lokalnim vlastima, to jest općinama i kantonima, distribuiraju sredstva u skladu s principima koji su na donatorskoj konferenciji usvojeni i s procjenom koja je napravljena od Svjetske banke, Evropske unije i UNDP zajedno s domaćim stručnjacima koja uvažava ono što su bile štete, odnosno što su bile urgentne potrebe – kazao je Lagumdžija. 

Očekujemo, dodao je, da se to praktično uradi, takoreći, odmah sutra da bi entitetske vlade mogle dalje transferirati sredstva, prije svega za potrebe stanovništva koje su sada najurgentnije. 

– Što znači da očekujemo da će najveći dio tih sredstava ići upravo za popravku domova i za stanovanje, jer je to ono što je sada urgentno. I to će praktično biti najveća donacija, ako mogu tako reći, jedne zemlje, u ovom slučaju BiH, institucija BiH nižim nivoima vlasti – kazao je ministar Lagumdžija. 

Naveo je da danas nisu imali raspravu o bilo kakvim kadrovskim rješenjima. 

– Zato što je stav koji smo prije sjednice Vijeća ministara usaglasili predsjedavajući i zamjenik Špirić i ja, da je potrebno ustvari napraviti ono što je trebalo davno uraditi, a to je da se za sve one institucije za koje nisu raspisani natječaji već duže vrijeme, da se to treba učiniti. Odnosno, da se izvrši, neselektivno imenovanje ljudi u ovu ili onu instituciju, nego da sve ono što je u skladu sa zakonom trebalo da se uradi, da se to učini zajedno – kazao je Lagumdžija. 

Dodao je da danas na dnevnom redu nije bila nijedna informacija o razrješenjima, o imenovanjima, o tome se nije razgovaralo. 

– Iskreno se nadam da ćemo vrlo brzo na dnevnom redu praktično imati jedno cjelovito, ne selektivno, popunjavanje onih mjesta kojima je istekao mandat, a takvih mjesta ima poprilično – kazao je Lagumdžija. 

Na novinarsko pitanje da li se to odnosi i na direktora SIPA-e Gorana Zupca, odgovorio je da se to ne odnosi na Gorana Zupca. 

– Goranu Zupcu mandat je u toku. Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar je imao informaciju koju je Vijeće ministara primilo k znanju – kazao je ministar Lagumdžija. 

Dodao je da je Vijeće ministara konstatiralo da očekuje od Nezavisnog odbora da se očituje i da proslijedi Vijeću ministara na dalje postupanje, jer Vijeće ministara mora imati od Nezavisnog odbora odgovarajući stav, očitovanje.

Na novinarsko pitanje postoji li dogovor između SDP-a i SNSD-a u vezi s imenovanjem novog direktora Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), „kako bi na to mjesto došao kadar SDP-a, a samim tim na neki način relativizirao aferu oko štampanja pasoša, ličnih karti…“, Lagumdžija je kazao da ne postoji nikakav dogovor između Milorada Dodika i njega o bilo kakvom kadrovskom rješenju u IDDEEA-i ili u bilo kojoj drugoj instituciji. 

– To što vi zovete aferom je nešto što je potpuno besmisleno, zato što masa onoga o čemu je riječ se dešavalo mnogo ranije nego što je ovo vijeće ministara uspostavljeno. Vama je poznato da u IDDEEA-i nije bilo nikakvih kadrovskih rješenja za vrijeme ovog Vijeća ministara, tako da je malo nelogično da sam  uticao na nešto u vremenu kada nisam mogao na tako nešto uticati – odgovorio je Lagumdžija na novinarski upit.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.