Najopasnija elementarna nepogoda, Vlada FBiH, ukida dodatak vatrogascima!

Delegat Socijaldemokratske partije BiH u Domu naroda Federacije BiH Aner Žuljević, komentarisao je prijedlog izmjena Zakona zaštite od požara i vatrogastva, koje vatrogascima ukidaju dodatak na posebne uslove rada u visini od 30 posto, koji je Vlada FBiH uputila u parlamentarnu proceduru.

„Kada bi se takmičili u tome da osmislite šta bi to bio vrhunac štetnosti i mazohizma u radu SDA-ove Vlade FBiH i premijera Novalića, vjerovatno bi pretjeranom ocijenili ideju da uoči sezone požara vlada vatrogascima ukine dodatak. Ipak, da za Novalića, SDA i HDZ ništa nije pretjerano kada govorimo o izmaštavanju ideja za uništenje Federacije, pokazuje činjenica da je Vlada parlamentu uputila upravo takav prijedlog!“, naveo je Žuljević i osvrnuo se na posljedice koje ova odluka može prouzročiti.

„Ova odluka nije nimalo bezazlena niti smiješna, naročito stanovništvu Hercegovine, čije su šume, pa i brojna poljoprivredna i druga dobra desetkovali požari u prošlih nekoliko godina. Novalićev odgovor je ukidanje dodatka na posebne uslove rada upravo onim koji bi trebali rizikovati svoje živote za gašenje tih požara! Tako, nakon što su Hercegovinu i Mostar opljačkali, opustošili, razdijelili, proizveli haos i bezvlašće, ostalo je izgleda još samo da za kraj sve spale“, dodaje Žuljević.

Komentarišući pravdanja da se radi o provedbi presude Ustavnog suda BiH, Žuljević je rekao da se radi o manipulaciji i jednostranom tumačenju.

“Bilo je mnogo načina da se presuda provede bez umanjenja primanja vatrogasaca, ali ne – Novalićeva Vlada je jedva dočekala da gurne ruku u njihov džep, dok istovremeno ne vide ništa sporno i nemoralno u svojim enormno uvećanim naknadama za odvojen život. Zapanjujuća je efikasnost i hladnokrvnost kojom vlada provodi presude kada ih može koristiti kao ispriku za siromašenje raznih kategorija stanovništva, dok za one koje se tiču jačanja građanskog učešća u raspodjeli vlasti, poput izbora u Mostaru, začudo nikako da iznađu rješenje”, smatra Žuljević.

Žuljević je zaključio da „po Federaciju najteža prirodna nepogoda nisu poplave niti požari, nego, nažalost, nesposobna piromanska Vlada FBiH predvođena Novalićem, pod kojom su sprženi milioni KM planirani za nastavak izgradnje koridora 5c i milioni iz fonda PIO, a da pritom nije osigurana niti jedna ozbiljna razvojna međunarodna investicija”.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.