Mašić:

Najjednostavnije bi bilo da Budimir izmjeni svoju odluku

Slika

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić izjavio je danas u Sarajevu da prijedlog  predsjednika FBiH Živka Budimira o prenosu ovlasti sa ministra finansija na njegovog pomoćnika nije dobio ni jedan glas na sjednici Vlade FBiH, jer je Ured za zakonodavstvo dao mišljenje da bi takva odluka bila u suprotnosti sa Zakonom o izvršenju budžeta.

On je pojasnio da se Budimir u svom prijedlogu poziva na slučaj iz 2006. godine kada je na snazi bio zakon koji je predviđao takvu mogućnost, što nije slučaj sa aktuelnim zakonom.

Mašić je istakao da bi najjednostavnije rješenje ove situacije bilo da Budimir izmjeni svoju odluku o smjeni ministra finansija FBiH Ante Krajine na način da on nastavi obavljati svoju funkciju do imenovanja novog ministra, što je u skladu i sa preporukama OHR-a.

On je rekao da posljedice odgađanja rješavanja te situacije neće osjetiti ni Vlada FBiH ni Živko Budimir već, nažalost,  samo građani Federacije BiH.