Nermin Nikšić

Najgori napad na Bošnjake, Srbe i Hrvate jeste upravo ovakvo ponašanje vladajućih

Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH, u izjavi za Radiosarajevo.ba istakao je da aferu “Respiratori”, kojom se već sedmicama bavi cjelokupna javnost u Bosni i Hercegovini, proces nabavke koji ukazuje na elemente korupcije i kriminala, treba ispitati i rasvijetliti.

“Podržavam rad nezavisnih pravosudnih institucija i dajem im apsolutnu podršku u njihovom radu i otkrivanju istine. Poštujem presumpciju nevinosti, ali još više poštujem pravdu i želim da istraga otkrije istinu, te da oni za koje se eventualno utvrdi krivica budu izvedeni pred lice pravde bez obzira o kome se radi”, kazao je Nikšić, komentirajući hapšenja premijera FBiH Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika Srebrene maline Fikreta Hodžića.

Osvrnuo se i na, kako je rekao, jako nervozne reakcije gospode Bakira Izetbegovića i Šefika Džaferovića.

“Dok jedan kao član predsjedništva kaže da on zna da niko nije kriv i poziva Tužilaštvo da ga demantuje, dotle gdin Izetbegović ponavlja matricu koju smo već toliko puta vidjeli”, dodao je Nikšić.

Istakao je da bi Džaferović trebao objasniti zašto bi Tužilaštvo trebalo njega demantirati.

“Valjda su dužni na osnovu prikupljenih dokaza donijeti odluku. Podsjećam kako se nakon objelodanjenog snimka u aferi ‘Asim’ opravdanje pokušalo naći u ratnim zaslugama i patriotizmu, te tako opravdati ono što je urađeno”, kazao je Nikšić.

Naglasio je da je danas prije bilo kakve tužilačke odluke, Bakir Izetbegović “u nervoznoj reakciji” sam čin istrage kvalifikuje kao udar na Bošnjake.

“Podsjećamo gdina Izetbegovića da kriminal rade pojedinci ili organizirane grupe, te da takve treba procesuirati zato što su kriminalci, a ne zato što su pripadnici bilo kojeg naroda”, napomenuo je Nikšić.

Dodao je da u SDA izgleda vjeruju “da smo svi slijepi pored očiju i gluhi pored ušiju, poput njihovih poslušnih partnera čiju šutnju kupuju mrvicama vlasti”.

“Ne želimo se poput njih praviti da niti smo čuli snimak, niti vidjeli da malinari nabavljaju respiratore, niti da su respiratori prenosni, kao i da koštaju mnogo više nego bi trebali.

Javnost traži odgovore na ova pitanju i nadležne službe su dužne sprovesti istragu, utvrditi činjenice i na osnovu njih donijeti odluku”, poručio je Nikšić.

Istakao je da ovakvim ponašanjem SDA direktno podstiče na kriminal dajući unaprijed svakome opravdanje da je nevin jer je Bošnjak, a da je svaki pokušaj procesuiranja napad na Bošnjake.

“Na taj način daju prostor da iste argumente koriste njihovi partneri iz HDZ ili SNSD ili bilo koja druga stranka kad se bude procesuirao neko od njihovih članova. Najgori napad na Bošnjake, Srbe i Hrvate jeste upravo ovakvo ponašanje vladajućih i identifikacija naroda s kriminalom. Iskreno se nadam kako će postupak biti proveden i okončan stručno, profesionalno i nepristrasno”, zaključio je Nikšić u izjavi za Radiosarajevo.ba.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu