Najavljeno povećanje cijena električne energije privrednicima i građani će platiti kroz veću cijenu usluga i roba

Poskupljenje električne energije za privredne subjekte, o kojem se u posljednje vrijeme dosta priča, a koje bi u probleme dovelo ogroman broj privrednih subjekata, smatraju iz SDP-a, je “nastavak određene politike Vlade Federacije BiH prema privrednim subjektima”.

Mujo Hasić, zastupnik SDP-a u Parlamentu FBiH, podsjetio je kako se pominje poskupljenje i do 100 posto, te kaže kako bi to za one privrednike koji za cijelu ovu godinu potroše 500.000 KM energije, značilo da će sljedeće godine platiti još toliki iznos za namete.

“Od rukovodstva Elektroprivrede BiH i Vlade FBiH tražim da nam objasne koji su to inputi povećani da bi cijena energije bila toliko povećana, je li to obračun CO2 – nije, je li u pitanju poskupljenje cijene tone uglja – nije, je li zbog povećanja broja radnika – nije, je li za povećanje plata radnicima – nije ni to. Jedini argument koji oni iznose je berzanska cijena. Pitam ih i zašto se prošle godine, kada je cijena na berzi bila veoma niska i kada je Njemačka davala besplatno struju, nisu sjetili da ponude po nižim cijenama energiju privrednicima u našoj zemlji”, kazao je Hasić, te dodao kako bi ovo poskupljenje moglo dovesti do toga da se profit Elektroprivrede BiH poveća za stotoine miliona KM.

Istakao je Hasić i kako će ovo povećanje, iako se odnosi na privredu, u značajnoj mjeri uticati i na građane koji će zbog toga plaćati veću cijenu raznih roba i usluga. Nada se kako će rukovodstvo EP-a i Vlada naći rješenje kako do najavljenog velikog povećanja cijena ipak ne bi došlo.

Osvrnuo se Hasić i na uredbu o fiskalizaciji pravnih subjekata, te istakao kako je tom odlukom, uz oko 1.500 parafiskalnih nameta koje privrednici već imaju, dodat još jedan.

“Od privrede će se ovime uzeti 60 do 80 miliona KM. Ministrica finansija FBiH Jelka Milićević je rekla kako će pokušati subvencionirati kupovinu fiskalnih kasa, međutim, to znači da će novac biti uzet iz budžeta za nešto štio nam u ovom trenutku vjerovatno nije neophodno. Smatram da je to bespotrebno. Znamo svi da informatički uređaji imaju rok trajanja, oni koji imaju novac redovno ih mijenjaju svakako. Ovo sada je nametnuto jer su te firme rekle kako nemaju dovoljno rezervnih dijelova za postojeće kase, ali mogli su ostaviti da još jedan period ostanu ovi postojeći uređaji i da ih privrednici mijenajaju kako se oni budu kvarili”, kazao je Hasić.

SDP će danas na sjednici Parlamenta FbiH tražiti da se donese zaključak koji će obavezati Vladu FBiH i Ministarstvo finansija da stave van snage doneseni pravilnik o zamjeni fiskalnih sistema.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.