Najavljeno drastično poskupljenje cijena struje u FBiH je neutemeljen, antidržavnički čin

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine traži od Elektroprivrede BiH i Vlade FBiH da odmah povuku skandaloznu, antidržavnu odluku o utrostručenju cijene struje za privrednike u FBiH.

Država se ne ruši samo kršenjem Ustava i Dejtonskog sporazuma. Država se ruši ubijanjem privrede, pljačkom javnih dobara i neodgovornim trošenjem novca građana.

Vlada FBiH se s jedne strane ponaša kao pijani bogataš, dijeleći milione KM “pomoći” podobnim tajkunima i firmama koje otpuštaju stotine radnika i kupujući “ukrasne” malina respiratore za desetine miliona KM.

S druge strane, poduzetnicima koji žive od svog posla, a ne od subvencija prijatelja u Vladi FBiH, uvodi se drakonski namet poskupljenjem struje za gotovo 300 posto, što će dovesti do lančanog gašenja velikog broja privrednika i otpuštanja radnika.

Napominjemo da za povećanje cijena nema opravdanja, osim kriminogenih navika vlade da narodu i privredi na leđa navaljuju što veće namete kako bi pokrivali budžetske rupe nastale njihovim neradom i krčmljenjem javnog novca.

Ističemo da je Bosna i Hercegovina jedini aktivni izvoznik struje na Balkanu, pa rast cijena u inozemstvu nikako ne utiče na dostupnost i cijenu struje u Bosni i Hercegovini.

Dalje, naša se država u zanemarivom omjeru oslanja na vjetroenergiju kao izvor električne energije. Stoga, slab vjetar na sjeveru Evrope nikako nije mogao “doprijeti” do Vlade FBiH i Elektroprivrede BiH, niti vjetroenergija sa svojih tri posto udjela u ukupnoj proizvodnji može biti uzrok promjene cijene.

Isto vrijedi i za porast cijene plina, koji se u Bosni i Hercegovini uopće ne koristi kao izvor za proizvodnju električne energije, kao i za porast cijene CO2 certifikata Evropske unije koji se, također, kod nas uopće ne izdaju.

Iz svega navedenog je jasno kako opravdanje da cijena električne energije treba da raste jer raste i u insotranstvu nema nikakvo utemeljenje u činjenicama.

Pozivamo Vladu FBiH i Elektroprivredu BiH da odustanu od ustaljene kleptokratske prakse zavlačenja ruke dublje u već ispražnjene džepove građana i privrednika, kako bi mogli finansirati svoj opstanak na vlasti. Jedini stvarni uzrok povećanja cijene struje je “kratki spoj” nastao uspostavom nesposobne Vlade FBiH okrenute isključivo samobogaćenju njenih članova, a taj prekid protoka energije za razvoj društva traje već sedmu godinu.

Ukoliko vladajuća većina ne odustane od ovog antidržavnog čina usmjerenog protiv budućnosti privrede i građana FBiH, SDP BiH će u otvoreno i u potpunosti podržati najavljene proteste protiv vampirske Vlade FBiH koja teži da građanima i poduzetnicima isisa i posljednji fening koji mukotrpno zarade.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.