Osmić:

Nadamo se prijemu BiH u MAP

Delegaciju MO i OS BiH, osim ministra Osmića, čine i načelnik Zajedničkog štaba, general-pukovnik Anto Jeleč, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, te šef vojnog dijela misije BiH pri NATO-u, brigadir Alija Kožljak.

Slika

Državna delegacija, čiji su članovi predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, predvođeni ministrom odbrane Zekerijahom Osmićem, učestvuje na NATO samitu u Velsu, koji je počeo danas.

Delegaciju MO i OS BiH, osim ministra Osmića, čine i načelnik Zajedničkog štaba, general-pukovnik Anto Jeleč, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, te šef vojnog dijela misije BiH pri NATO-u, brigadir Alija Kožljak. 

U vojnoj ceremoniji na otvaranju Samita, kojom se obilježava misija ISAF, učestvuje pripadnik OS BiH pukovnik Jovo Pujić. 

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić je pred polazak izrazio svoja očekivanja za pozitivnim ishodom NATO samita po pitanju BiH. 

– NATO u potpunosti podržava napore BiH ka pridruživanju i zato je našoj zemlji ponuđena prilika da se pridruži Akcionom planu za članstvo (MAP), uz uslov koji su ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a postavili 2010. godine u Talinu, da se sve nepokretnosti namijenjene odbrani registruju kao državna imovina koju će koristiti MO BiH – izjavio je ministar Osmić. 

On je posebno naglasio da je Ministarstvo odbrane BiH preuzelo sve potrebne mjere i aktivnosti iz svoje nadležnosti da se uknjižba perspektivne vojne imovine izvrši u predviđenom roku. 

NATO samit će formalno biti otvoren sastankom država članica i partnerskih zemalja, među kojima je i BiH, a na temu pitanja Afganistana i budućnosti ISAF misije. 

Na ovom sastanku, ministar Osmić će predstavljati bh. delegaciju. 

Nakon ovog sastanka ministar odbrane BiH će učestvovati u razgovorima na nivou ministara odbrane članica NATO-a i ministara odbrane partnerskih zemalja, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.