Saša Magazinović

Nadam se da će Vijeće ministara BiH uskoro poduzeti prve korake ka članstvu u Eurotransplantu

Udruženje dijaliziranih bolesnika, doktori i zastupnik Magazinović vjeruju da će Vijeće ministara BiH uskoro poduzeti prve korake ka članstvu u evropskoj fondaciji

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, odnosno Ministarstvo civilnih poslova BiH, još ne čini dalji korak u provedbi inicijative zastupnika Saše Magazinovića (SDP) i ne upućuje pismo namjere za pridruživanje članstvu BiH u Eurotransplantu, međunarodnoj organizaciji za transplantaciju organa. Koliki bi značaj bio za bh. građane u njihovom liječenju da BiH pokrene ovakve aktivnosti, ne treba ni govoriti, a ovaj mali korak dao bi nadu pacijentima na putu ozdravljenja.

Čekamo Ministarstvo

Magazinović za naš list kaže da, osim pozitivnih reakcija i pojedinaca i institucija, za sada Vijeće ministara BiH nije ništa uradilo.

– Ono što znam jeste da postoji dobra volja na svim stranama i da se očekuje da MCPBiH u skladu sa zaključkom Parlamenta sazove odgovarajući sastanak. Da li su razlog tome godišnji odmori što to dosad nisu uradili, ne znam, ali ako ćemo biti optimisti, onda da im damo još malo vremena imajući u vidu da neke parlamentarne inicijative veoma brzo budu realizovane, kao posljednja koju sam sa kolegom Emrićem i kolegicom Đapo predložio, a tiče se ukidanja i smanjenja carine na električna i hibridna vozila, koja je prije nekoliko dana i realizovana, naglašava Magazinović.

Parlament Federacije BiH usvojio je izmjene i dopune Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja u vezi sa unakrsnim/križnim transplantacijama

Dodaje kako ne želi sve kritikovati, “pa i Vijeće ministara BiH koje to i zaslužuje radom u ovom mandatu”.

– Da im damo još malo vremena, budući da su pozitivne refleksije na inicijativu o pridruženju Eurotransplantu sa različitih nivoa vlasti, ako hoćete i članova različitih stranaka, ističe Magazinović.

Oslobođenje