Haris Vranić

Nadam se da će stanovnici KS konačno shvatiti da je vrlo važno da se vakcinišu

Ministar zdravstva u Kantonu Sarajevo Haris Vranić je kazao detaljnije kakav je plan vlasti i kriznog štaba u pogledu uvođenja restrikcija za nevakcinisane.

Ranije je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto nagovijestio da će nevakcinisanima ulaz biti zabranjen u većinu kantonalnih institucija, danas je ministar Vranić naveo kako će ulazak u zatvorene objekte biti dozvoljen uz predočavanje dokaza o vakcinaciji.

Vranić je naglasio da neće biti “sentimenta za one koji imaju otpor prema tim mjerama”.

Prilikom obilaska vakcinalnih punktova u Zetri, Vranić i šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler su razgovarali o ovoj temi, a evropski ambasador je rekao da su restriktivne mjere za nevakcinisane normalne svugdje u Evropi, jer je to čin zaštite društva.

“Ako želite posjećivati stadione, kafiće i druge objekte, ne možete to bez odgovarajuće potvrde već neko vrijeme u EU”, rekao je Sattler.

“Kao što ste čuli i gospodina Sattlera, to je uobičajena praksa u svim evropskim i uređenim zemljama, pa je tako krizni štab koji je zasjedao u srijedu dao neke zaključke koje smo donijeli na vladi i mi ćemo u utorak od devet sati imati sastanak s kriznim štabom da razmotrimo sve te predložene mjere”, rekao je on.

Naglašava da će se tada zasigurno znati da li će nove mjere biti uvedene i dodaje kako ih on potpuno podržava, ali nije siguran da li će ih vlada ipak donijeti u ovom trenutku s obzirom na to da epidemiološka situacija još uvijek nije kritična.

“Epidemiološka situacija je za sada stabilna, međutim, kao što vidite, svaki dan variraju ti brojevi novozaraženih, sreća je jedino što nemamo to punjenje bolnica”.

Na kraju zaključuje da vakcina nije obligatorna sa zakonske strane, ali da bi svi trebalo da budemo svjesni moralne obaveze prema drugim osobama.

“Nadam se da će stanovnici KS konačno shvatiti da je vrlo važno da se vakcinišu. Nemojte dozvoliti da zbog vas neko oboli i završi sa smrtnim ishodom. Pozivam na vakcinisanje po stoti put, sve vakcine su provjerene i priznate u EU. Dobit ćete i bar kodove za kretanje”, zaključio je.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.