Davor Čičić

Nacrt budžeta Kantona Sarajevo za 2022.godinu iznosi više od milijardu i stotinu miliona KM

Potpredsjednik KO SDP Sarajevo i ministar finansija KS Davor Čičić je u intervjuu za agenciju Fena govorio o Nacrtu budžeta KS koji će sutra biti predstavljen zastupnicima Skupštine KS.

Ministar Čičić je istaknuo da je 120 miliona KM predviđeno za kapitalne projekte, kroz kreditno zaduživanje KS, pri čemu je najveći projekt kupovina stanova za boračku populaciju, oko 12 miliona KM, čime će u kompletu biti riješeno ovo pitanje.

„To je bio dugogodišnji problem, a mi smo iskazali namjeru da za ove dvije godine riješimo taj problem. Još 90 porodica imaju pravo na stan, i time ćemo riješiti problem stanovanja za svu boračku populaciju“, kazao je ministar Čičić.

Predviđeno je zaduživanje za projekte saobraćajne infrastrukture, za adaptaciju i izgradnju nove zgrade MUP KS – Uprave policije, te nabavku opreme policiji, sufinansiranje izgradnje škola na Pofalićima i Stupu, rekonstrukcija vrtića Kolibri i Šareni voz, rekonstrukcija Fakulteta zdravstvenih studija, kao i sredstva za rekonstrukciju i nabavku opreme za sve zdravstvene ustanove u KS. Istaknuo je i ulaganje u infrastrukturne projekte za ministarstvo privrede, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u poslovnim zonama, podrška ZOI 84 i njihovim projektima obnove postojeće infrastrukture i poboljšanje turističkih potencijala Igmana i Bjelašnice.

„To je čitav dijapazon infrastrukturnih projekata, jer je intencija Vlade KS da se zaduži za projekte koji će dugoročno donijeti korist Kantonu Sarajevo i od kojih ćemo svi imati koristi“, naglasio je Čičić.

Nacrtom su planirana sredstva i za sektor obrazovanja, za predškolski odgoj, osnovno i srednje obrazovanje. Za upis djece u privatnim vrtićima iz budžeta je osigurano 17,8 miliona KM.

„Namjera Vlade KS je da sa 200 KM subvencionira sredstva za upis djece u privatnim vrtićima, ukoliko roditelji nisu mogli da osiguraju javne vrtiće“, kazao je ministar Čičić.