Samir Avdić

Nacionalni spomenik Butmir pod čizmom građevine

Na Ilidži, tačnije na arheološkom nalazištu Butmir u toku je gradnja poslovno stambenog objekta u sklopu projekta Nova Ilidža 1, za koji načelnik Senaid Memić tvrdi da ima sve potrebne dozvole i saglasnost, međutim, struka i nadležne institucije ga demantuju.

Samir Avdić, kustos u Zemaljskom muzeju i vijećnik u Općini Ilidža (SDP), nam je rekao da je prije nekoliko dana prolazio pored lokacije na kojoj se gradi navedeni objekt i tu vidio kranove i kamione s građevinskim materijalima koji su postavljeni uz obalu Željeznice. Pojasnio nam je da taj dio pripada arheološkom nalazištu Butmir koje je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH proglasila nacionalnim spomenikom 2004. godine i da je na toj lokaciji zabranjeno izvoditi bilo kakve druge radove osim arheoloških iskopina.

“Riječ je o zaštićenom području od 65 hektara sve od obale Željeznice, tačnije od Termalne vode prema poljoprivrednom dobru. To nalazište je otkriveno u 19. vijeku i to je jedan od najznačajnijih neolitskih lokaliteta u Evropi. Nakon rata na tom području su izgrađeni određeni objekti i za to su dozvole dali arheolozi koji su nakon istraživanja utvrdili da ne postoje nikakva nalazišta. Međutim, smatram da to nije bilo u potpunosti relevantno, jer su radili iskopine neadekvatnim sondama i nisu detaljno pregledali”, ispričao nam je Avdić.

Istakao je da je riječ o hotelu Hills i kompaniji ANS Drive te je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH predložila da vlasnik tog hotela uloži novac u formiranje arheološkog parka i tako vrati dug zajednici, a da se objekt navedene firme sruši, jer se također nalazi u zaštićenoj zoni.

Spomenuo je i to da je nedavno na javnoj raspravi u Općini Ilidža predloženo Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH da se trenutna površina od 65 hektara arheološkog nalazišta smanji na 8.000 metara, odnosno da se ostave samo najbogatija zona i zaštitni pojas oko nje. To još nije usvojeno i prema zakonu, kako je sagovornik istakao, to kompletno područje se smatra zaštićenom zonom i svi radovi koji se izvode na njoj su protivzakoniti.

“Senaid Memić je 2015. godine u regulacionom planu predložio projekt Nova Ilidža 1, 2 i 3 i ja sam kao vijećnik reagovao i rekao da se on ne može usvojiti dok se ne završe arheološka istraživanja, odnosno, dok se ne dobije dozvola Komisije. On je to, vjerujem, ignorisao, jer je već obećao arapskim ili kojim već investitorima da će se realizovati ovaj projekt. Nedavno su iz komisije bili u Općini i dali prijedlog da se taj dio suzi, a prema mom mišljenju to neko kompromisno rješenje je nastalo zbog pritiska načelnika i drugih ljudi čiji krupni kapital je prepoznao interes u izgradnji tu na arheološkom spomeniku”, kazao nam je.

Avdić je istakao kako gradnja nije zaustavljena iako još nije konačno donesena odluka o sužavanju arheološkog nalazišta. Na tom području će se graditi samo Nova Ilidža 1 koja obuhvata zapravo cijelo područje Butmira.

“Taj regulacioni plan Nova Ilidža 1 još nije usvojen, čak mi nije jasno ni to kako se gradi taj objekt, kako je to moguće, jer se ne nalazi u tom regulacionom planu. Trebalo bi da se završi istraživanje i kada se utvrdi da tu nema ništa onda da se odlučuje o gradnji. Niko od nas nije protiv gradnje i razvoja, ali tek onda kada se utvrdi da nema ništa značajno arheološko. Jer onda bi se trebao usvojiti regulacioni plan, a ondje gdje ima arheoloških istraživanja da se napravi arheološki park i od toga bi općina imala turističke koristi”, dodao je.

klix.ba

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.