SDP BiH Mostar

Nacionalne stranke ne mogu dogovoriti rješenje za Mostar

SDP BiH Gradska organizacija Mostar najoštrije osuđuje neodgovorno i neprincipijelno ponašanje nacionalnih stranaka u još jednom propalom pokušaju iznalaženja rješenja za Mostar. Nakon sinošnjeg sastanka održanog u organizaciji Američke ambasade svjedoci smo da etno-demokratske stranke zaokupljene svojim uskim stranačkim interesima nisu u stanju dogovoriti rješenje za Mostar.

Uvjereni smo da je građanima Mostara preko glave lažnog optimizma i uzaludnih napora koji traju evo već deceniju, a ne donose ništa drugo osim produžavanja mostarske agonije.

Postavlja se opravdano pitanje da li HDZ –u i SDA uopšte trebaju izbori jer su u dugogodišnjem traženju rješenja za Mostar potrošili stotine miliona maraka budžetskog novca bez ikakvog nadzora.

Priča o tome kako Načelnik odjela finansija ne potpisuje transakcijske naloge je još jedna u nizu obmana mostarske javnosti. Nije bitno ko potpisuje nalog, već gdje novac ide. Praksa je pokazala da se po tom pitanju dogovori jako brzo i kvalitetno postižu.

Iznenađeni smo i sa žaljenjem konstatujemo da međunarodna zajednica koncept mostarskog rješenja svodi na nacionalne partijske elite SDA i HDZ koji Mostaru nisu donijeli nista dobroga. Svakom dobronamjernom je jasno da njihov eventualni dogovor koji nekada postignu neće biti u interesu Mostaraca.

Moralno bi bilo, a i politički odgovorno da nosioci pregovaračkih funkcija nakon sto propalih sastanaka podnesu ostavke. Nadamo se da će međunarodna zajednica nakon sinošnjeg političkog fijaska shvatiti da rješenje za Mostar ne može tražiti sa onima koji su problem i napravili.

SDP BiH GO Mostar će i dalje svim demokratskim sredstvima nastojati doprinijeti rješenju u interesu svih građana Mostara.