Nacionalisti ne žele BiH u Evropskoj uniji

Tri poslanika su zabrinuta za budućnost BiH, ali i spremna da budno motre na sve što se dešava i pravovremeno reaguju, kaže Magazinović.

Andreas Schieder, Dietmar Köster i Thijs Reuten, poslanici Evropskog parlamenta koji su boravili u BiH, ponovili su jučer da se i dalje zalažu za sve građane u BiH i da podržavaju evropski put naše zemlje. Parlamentarci su s grupom poslanika Parlamentarne skupštine BiH razgovarali o raspisivanju izbora za oktobar, kandidatskom statusu naše zemlje za EU, ali i o članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku. Predsjedavajući Kluba SDP-a Saša Magazinović, kao domaćin sastanka, istakao je da nije slučajno da su baš na 9. maj došli poslanici u EP.

ČOVIĆEVA DESTRUKCIJA

– Oni su političari koji promoviraju evropske vrijednosti u BiH, ali ne modifikovane. Najvidljiviji dio je da su zagovornici sankcija Miloradu Dodiku, ali to je samo mali dio onoga što rade, kazao je Magazinović i dodao da su na sastanku sa gostima iz EP-a bili predstavnici SDA, SBB-a, SDP-a, DF-a i Naše stranke, dok HDZ nije bio obaviješten.

Magazinović za naš list kaže da je riječ o parlamentarcima “koji dobro poznaju političku situaciju u BiH i kojom se temeljito bave kao jednom od prioritetnih tema”.

– Nemamo puno prijatelja u svijetu. Tri poslanika koja su bila na razgovorima su iskreni prijatelji BiH, radili su više za ovu državu u smislu promocije vrijednosti nego većina zvaničnika institucija BiH i to su radili u Bruxellesu. Budno prate ono što radi gospodin Čović, a koji nema alate u rukama kao Dodik da bilo gdje usvoji neki zakon koji je protuustavan, međutim, njegovo ponašanje u posljednje vrijeme je vrlo destruktivno, što je ocjena i najznačajnijih ambasada u BiH, ali i Delegacije EU. U smislu naroda, njima niko nije favorit, jer navijaju za građane BiH, kaže Magazinović.

Thijs Reuten, evropski parlamentarac iz Nizozemske, kazao je da je jako bitno što su sastanak s predstavnicima političkih partija održali 9. maja, te je pozvao bh. lidere da na Dan Evrope “prevaziđemo prepreke koje imamo na Starom kontinentu”.

– Kao članovi EP-a mi smo za sve bh. građane. Nacionalizam je nešto što želimo pobijediti. Zato moramo zajedno raditi kada su u pitanju mir i sigurnost ne samo sa članicama EU, kazao je Reuten.

Austrijanac Andreas Schieder također je naglasio podršku EU za budućnost BiH, zbog čega su, kako kaže, željeli razgovarati sa svim političkim predstavnicima, “da iz prve ruke vidimo i čujemo kakva je situacija u BiH”.

– Protivimo se glasovima i političarima koji igraju vlastitu nacionalnu igru, jer igranje s vatrom, a znate o kome pričam, nije u interesu bh. građana. BiH je mjesto u EU, istakao je Schieder.

POMOĆ VUČIĆA

Kada su u pitanju izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, koji je ulazak Finske i Švedske u NATO uslovljavao izbornom reformom u BiH, Schieder je kazao da ta rečenica “nikome ne pomaže, ni BiH ni EU partnerima koji su suočeni sa sigurnosnim prijetnjama”.

Dietmar Köster je pozvao na deblokiranje državnih institucija i dodao da je u pogledu dešavanja u Ukrajini riječ “o vrlo opasnoj situaciji uz tako nestabilnu BiH”.

– Neke smo sankcije uveli gospodinu Dodiku i sada mora da se osigura rad državnih institucija, a tu može pomoći i predsjednik Srbije Vučić. Razgovaraćemo o ovome u EU parlamentu, poručio je njemački diplomata.